Gabriela Szabo, la Rowmania Fest: Avem nevoie de cât mai mulţi copii care să facă sport - FOTO

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a declarat, la deschiderea Rowmania Fest de la Tulcea, că este necesar ca, în România, cât mai mulţi copii să facă sport, precizând că, dacă nu sunt puse bazele sportului de masă, nu vor exista în viitor sportivi români de mare performanţă.

188 afișări
Imaginea articolului Gabriela Szabo, la Rowmania Fest: Avem nevoie de cât mai mulţi copii care să facă sport - FOTO

Gabriela Szabo (Imagine: Gabriel Fluerariu / Mediafax Foto)

Gabriela Szabo a participat, vineri seară, la deschiderea celei de-a cincea ediţii a Rowmania Fest, pentru a-l susţine pe iniţiatorul festivalului, fostul campion olimpic la kaiac-canoe Ivan Patzaichin.

Ea s-a numărat printre invitaţii lui Ivan Patzaichin care au luat parte la parada pe Dunăre a campionilor români ai sportului cu vâsle şi a ajuns pe faleza din Tulcea în aplauzele celor câteva sute de persoane care au participat la deschiderea festivalului.

De altfel, Gabriela Szabo a menţionat că este fericită că oamenii participă în număr mare la Rowmania Fest, precizând că "evenimentele pe care Ivan Patzaichin le desfăşoară sunt la nivelul lui".

"De foarte mulţi ani îi urmăresc evenimentele (...) Sunt pentru prima oară aici, la Tulcea. Îl susţin din tot sufletul, pentru că chiar merită. Comunitatea din Tulcea are nevoie de asemenea evenimente sportive şi nu numai sportive, şi turistice, pentru că prin sport putem să dezvolăm şi turismul în aceeaşi măsură şi chiar pentru mine este o mare bucurie şi fericire să fiu lângă Ivan", a spus fosta campioană olimpică şi multiplă campioană mondială Gabriela Szabo.

Ea a menţionat că este necesar ca din ce în ce mai mulţi copii să facă sport şi i-a încurajat pe cei care au făcut sport de mare performanţă şi au adus medalii importante pentru România să organizeze diferite evenimente sportive, să-şi folosească imaginea tocmai "pentru a arăta cât de minunat este să faci sport şi să promovezi locul unde te-ai născut, ţara din care provii şi să aduci cât mai multe medalii acasă". "Avem nevoie de cât mai mulţi copii să vină alături de noi şi să facă sport", a afirmat Gabriela Szabo.

Totodată, Gabriela Szabo a spus că şi federaţiile sportive naţionale trebuie să se implice pentru a pune bazele sportului de masă. În caz contrar, România nu va avea în viitor sportivi de mare performanţă.

"Ceea ce face Ministerul Tineretului şi Sportului prin federaţiile sportive naţionale este să dezvolte proiectul «Pierre de Coubertin». Este proiectul nostru de promovare a sportului de masă, prin care încercăm în fiecare an să atragem cât mai mulţi copii spre cluburile noastre, cele pe care le păstorim noi, cele 49 de cluburi pe care le avem la nivel de România. Bugetul proiectului este triplat comparativ cu 2014. Deja 33 de federaţii desfăşoară acest proiect. Este în derulare, ne dorim din ce în ce mai mult ca federaţiile să vină şi să le facă mult mai vizibile. Singurul lucru care pe mine mă doare în momentul de faţă este că federaţiile sportive naţionale, care au aplicat şi au luat foarte mulţi bani de la Ministerul Tineretului şi Sportului, nu le promovează (sporturile, n.r.) atât de mult. Poate că sunt singura care vorbeşte atât de mult de proiectul pe care eu îl iubesc foarte tare, «Pierre de Coubertin», pentru că, dacă nu punem bazele sportului de masă, nu vom avea în viitor sport de mare performanţă sau sportivi spre sport de mare performanţă", a mai spus Gabriela Szabo.

Sâmbătă, de la ora 10.00, la Rowmania Fest, Gabriela Szabo a dat startul manifestării sportive Delta Rowmania Triathlon - proba MiniTRI, dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 12 ani.

Totodată, cea de-a cincea ediţie a Rowmania Fest, care se va desfăşura până duminică, la Tulcea, aşteaptă publicul şi cu filme precum "Aferim!", de Radu Jude, şi "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, cu recitaluri susţinute de Holograf, Blue Nipple Boy, Stela Enache şi Silvia Dumitrescu şi cu proiecte de promovare a Deltei Dunării.

În deschiderea festivalului, vineri seară, după parada pe Dunăre şi o paradă terestră, pe scena de pe faleza din Tulcea au cântat InFusion Trio, Kumm şi Mahala Rai Banda.

O noutate a actualei ediţii a festivalului este organizarea Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, o premieră absolută pentru România, conform organizatorilor evenimentului, care au precizat că la această competiţie vor concura atleţi din România, Germania, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ucraina, Bulgaria, Slovacia şi Azerbaidjan.

"Triatlonul se desfăşoară pentru a treia ediţie şi la a treia ediţie deja avem cupa europeană de juniori, ceea ce ne dă speranţă că ne-am străduit şi probabil cu sprijinul autorităţilor locale şi organizatorilor din Tulcea am dat încrederea autorităţilor europene să ne ofere această primă competiţie. Eu sunt convins că vom reuşi să atragem şi alte competiţii şi, aşa cum promiteam acum cinci ani, acest festival trebuie să devină un motor care să funcţioneze pentru oraşul Tulcea şi nu numai, pentru toată Delta", a spus, la rândul său, Ivan Patzaichin, la deschiderea Rowmania Fest.

Festivalul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, cofinanţat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

La deschiderea evenimentului au participat, printre alţii, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu, şi Lucian Eduard Simion, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici