Rowmania Fest: Ivan Patzaichin aşteaptă publicul la Tulcea cu filme, muzică şi proiecte dedicate Deltei

Cea de-a cincea ediţie a Rowmania Fest va începe, vineri, la Tulcea, unde iniţiatorul festivalului, Ivan Patzaichin, aşteaptă publicul cu filme precum "Aferim!" şi "De ce eu?", cu recitaluri susţinute de Holograf, Kumm şi Silvia Dumitrescu şi cu proiecte de promovare a Deltei Dunării.

659 afișări
Imaginea articolului Rowmania Fest: Ivan Patzaichin aşteaptă publicul la Tulcea cu filme, muzică şi proiecte dedicate Deltei

Rowmania Fest: Ivan Patzaichin aşteaptă publicul la Tulcea cu filme, muzică şi proiecte dedicate Deltei (Imagine: Facebook)

Ediţia jubiliară, a cincea, a Rowmania Fest se va desfăşura de vineri până duminică, toţi iubitorii de turism fiind aşteptaţi să viziteze Tulcea în prag de toamnă, "să cerceteze, să îmblânzească şi să deguste un oraş care este mai mult decât o poartă pentru Delta Dunării", potrivit organizatorilor evenimentului, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23.

La fel ca la ediţiile precedente ale festivalului, Ivan Patzaichin va întâmpina publicul şi va fi amfitrionul celor trei zile ale evenimentului. "Tulcea ne-a primit cu braţele deschise acum cinci ani, când am pornit în această aventură comună şi sunt din ce în ce mai încrezător că ecoturismul este o soluţie de prosperitate pentru acest colţ de ţară. Sper că acest festival va contribui la confirmarea faimei Deltei şi a judeţului Tulcea, locurile mele natale", spune Ivan Patzaichin, iniţiatorul Rowmania Fest.

Seria manifestărilor de la ediţia din acest an a Rowmania Fest va fi deschisă de o paradă terestră, pe un traseu care începe de pe faleza Dunării, traversează oraşul prin strada Unirii până la Piaţa Civică, pentru a se reîntoarce şi reuni în faţa scenei Rowmania Fest cu parada pe apă, alcătuită din ambarcaţiuni care vin pe Dunăre, într-un format devenit tradiţional pentru festival.

O noutate a actualei ediţii a festivalului este organizarea Cupei Europene de Triatlon pentru juniori, ETU Triathlon European Cup, o premieră absolută pentru România, conform organizatorilor evenimentului, care precizează că la această competiţie vor concura atleţi din România, Germania, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ucraina, Bulgaria, Slovacia şi Azerbaidjan.

Totodată, cele trei seri de "rock'n row" din cadrul festivalului vor oferi concerte cu Holograf, Blue Nipple Boy, Mahala Rai Banda, Kumm, Stela Enache şi Silvia Dumitrescu, iar serile de proiecţii în aer liber vor include două filme româneşti: "De ce eu?", în regia lui Tudor Giurgiu, şi "Aferim!", de Radu Jude.

De asemenea, potrivit organizatorilor Rowmania Fest, cea de-a cincea ediţie a festivalului este un bun prilej de a trece în revistă cinci dintre cele mai vizibile proiecte derulate de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 în Deltă. Acestea se subordonează ideii de dezvoltare locală neinvazivă, bazată pe potenţialul natural şi cultural al Deltei, şi au fost imaginate în speranţa că pot fi preluate, în continuare, de comunităţile unde se desfăşoară.

Primul dintre acestea este "Lotca Habitat", primul serviciu de pescaturism din România, lansat de curând în localitatea Mila 23, locul unde s-a născut fostul campion olimpic la kaiac-canoe Ivan Patzaichin. Turiştii sunt invitaţi să-i însoţească pe pescari în traseul lor zilnic printre vârşe şi vintire, şi apoi să găteacă împreună peştele colectat în gospodăria lor sau chiar pe malul Dunării, la ceaun, în grădina de legume.

Un alt proiect este "Triunghiul ecoturismului, Crişan, Caraorman, Mila 23", care are ca scop dezvoltarea ecoturismului, prin două activităţi care pun în valoare potenţialul turistic special al celor trei localităţi din centrul Deltei: birdwatching şi un traseu culinar printre mâncărurile specifice locului. Proiectul mai oferă training pentru operatori de turism, lecţii de ecoturism pentru copiii de şcoală şi îşi propune construirea şi punerea pe piaţă a unei mărci colective de destinaţie ecoturistică.

"Case noi, şanse noi prin meserii vechi în Delta Dunării" este un alt proiect adiacent festivalului, care are scopul stabilirii unui mecanism ecologic de reintegrare a deţinuţilor cu nivel scăzut de şcolarizare, dezvoltat în Chilia Veche, la penitenciarul Tătaru. Bazat pe conceptul de ecologie umană, proiectul pune accent pe componenta educaţională şi pe creşterea încrederii de sine pentru pregătirea deţinuţilor pentru eliberare. Peste 100 de deţinuţi vor învăţa meserii tradiţionale şi le vor exersa lucrând în natură, pe grindul Tătaru, acolo unde s-a înalţat un ansamblu de case eco, ce va găzdui atelierele de meserii.

Proiectul de promovare a activităţilor alternative în rândul familiilor de pescari, desfăşurat, de asemenea, de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, îşi propune să continue linia deschisă de proiectul de pescaturism, prin adăugarea altor două soluţii alternative la pescuit: marangozeria şi valorificarea papurii şi stufului. Proiectul se desfăşoară în 15 localităţi de pe teritoriul FLAG Delta.

Totodată, potrivit organizatorilor festivalului, Ivan Pescar fish-bar, restaurant cu specific exclusiv pescăresc deschis pe faleza Dunării, este parte a unui hub de promovare şi explorare a Deltei, care mai conţine un centru de promovare a pescaturismului şi un magazin de suvenire locale.

Aceste proiecte completează efortul constant al Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 de poziţionare a Deltei ca "regina ecoturismului din Europa", mai spun organizatorii Rowmania Fest.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, cofinanţat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici