„Lăsaţi copiii să joace": antrenorul Iranului furios pe presiunile politice asupra jucătorilor săi

Selecţionerul Iranului, Carlos Queiroz, şi-a exprimat luni nemulţumirea în legătură cu încearcarea implicării jucătorilor săi în criza politică din Iran, transmiţându-le compatrioţilor să nu-i hărţuiască, să nu politizeze echipa sa şi să-i lase să se concentreze pe campania de la Cupa Mondială.

1138 afișări
Imaginea articolului „Lăsaţi copiii să joace": antrenorul Iranului furios pe presiunile politice asupra jucătorilor săi

Sursa foto: Profimedia

Vorbind după ce echipa sa a fost învinsă categoric cu 6-2 de Anglia, în meciul de debut la Cupa Mondială, Queiroz a declarat că jucătorii săi, care sunt foarte apreciaţi în ţară, au fost criticaţi dur şi chiar ameninţaţi din cauza unor probleme care nu au nimic de-a face cu fotbalul.

Echipa Iranului a fost în centrul atenţiei în perioada premergătoare Cupei Mondiale, mulţi iranieni căutând sprijinul public al acestora pentru una dintre cele mai susţinute proteste la adresa legitimităţii conducătorilor clerici iranieni, de la Revoluţia Islamică din 1979.

Fanii au acuzat echipa de a fi de partea unei represiuni violente a statului împotriva tulburărilor, în timpul căreia activiştii spun că peste 400 de persoane au fost ucise, inclusiv zeci de minori.

"Cei care vin să deranjeze echipa cu probleme care nu se referă doar la opiniile despre fotbal, nu sunt bineveniţi, deoarece băieţii noştri, sunt doar nişte simpli băieţi fotbalişti", a declarat Queiroz în conferinţa de presă de după meci.

"Lăsaţi-i pe copii să joace. Pentru că asta este ceea ce caută ei. Au vrut să reprezinte ţara, să reprezinte poporul, ca orice altă echipă naţională care este aici. Pentru toate echipele naţionale există probleme acasă".

Protestele au cuprins Iranul de la moartea, în urmă cu două luni, a tinerei Mahsa Amini, după ce a fost arestată pentru că a încălcat codul vestimentar islamic strict al ţării.

Înaintea meciului, niciun jucător iranian nu şi-a exprimat sprijinul pentru demonstraţii, deşi căpitanul echipei, Ehsan Hajsafi, a rupt cu prudenţă tăcerea cu privire la proteste, duminică, la Cupa Mondială, şi a declarat că echipa sa susţine şi simpatizează cu poporul.

În semn de solidaritate, luni, echipa a refuzat să cânte imnul naţional înainte de meci, iar sărbătorirea celor două goluri a fost discretă, urmând astfel gesturi similare ale altor sportivi iranieni.

Portughezul Querioz, care a condus Iranul la Cupa Mondială din 2018, a declarat că este mândru de jucătorii săi pentru presiunea politică cu care au trebuit să se confrunte şi a îndemnat Anglia şi viitoarele adversare din Grupa B, Ţara Galilor şi Statele Unite, să se ralieze demersului lor.

"Sper... că îi laudă pe jucătorii noştri pentru curajul de a încerca să joace acest joc", a spus el.

"Pentru că nu este corect să venim la această Cupă Mondială şi să le cerem să facă lucruri care nu sunt în responsabilitatea lor, nu este misiunea lor.

"Ei sunt aici pentru oameni, pentru a onora oamenii, pentru a aduce mândrie, pentru a aduce bucurie, pentru a aduce fericire oamenilor. Acesta este motivul pentru care se află aici".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici