Legendă a fotbalului german, investigată pentru corupţie în dosarul organizării Campionatului Mondial din 2006

Procurorii din Elveţia au confirmat, joi, faptul că Franz Beckenbauer, una dintre legendele fotbalului german, este investigat într-un dosar de corupţie privind atribuirea Campionatului Mondial din 2006, notează BBC.

375 afișări
Imaginea articolului Legendă a fotbalului german, investigată pentru corupţie în dosarul organizării Campionatului Mondial din 2006

Legendă a fotbalului german, investigată pentru corupţie în dosarul organizării Campionatului Mondial din 2006. Şase persoane sunt investigate de FIFA în acest caz (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

În martie, FIFA a început o anchetă internă care a vizat şase persoane implicate în procedura de atribuire a dreptului de a găzdui Campionatul Mondial din 2006, organizat de Germania.

Procurorii din Elveţia au declanşat o anchetă proprie, folosind însă informaţii de la forul de conducere al fotbalului mondial.

Franz Beckenbauer a negat orice implicare în eventuale ilegalităţi. În octombrie 2015, Franz Beckenbauer a declarat că a făcut o greşeală în legătură cu acea competiţie, dar a dezminţit faptul că au fost cumpărate voturi pentru ca Germania să primească dreptul de a organiza Campionatul Mondial din 2006.

În procesul de votare pentru atribuirea World Cup 2006, Germania a câştigat la limită în dauna Africii de Sud, cu 12 voturi la 11. Franz Beckenbauer a fost preşedintele comitetului de organizare a Campionatului Mondial, organism care a luat această decizie în iulie 2000.

Şase persoane sunt investigate de către Comisia de Etică a FIFA în acest caz:

- Franz Beckenbauer: Fost vicepreşedinte al Federaţiei Germane de Fotbal, preşedintele comitetului local de organizare a Campionatului Mondial, fost membru în Comitetul Executiv al FIFA.

- Wolfgang Niersbach: Fost preşedinte al Federaţiei Germane de Fotbal, vicepreşedinte al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial şi membru în exerciţiu al comitetelor executive ale FIFA şi UEFA.

- Helmut Sandrock: Fost secretar general al Federaţiei Germane de Fotbal şi director de turneu în cadrul comitetului local de organizare a Campionatului Mondial.

- Theo Zwanziger: Fost preşedinte al Federaţiei Germane de Fotbal, vicepreşedinte al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial 2006 şi fost membru în în Comitetul Executiv al FIFA şi UEFA.

- Horst Schmidt: Fost secretar general al Federaţiei Germane de Fotbal şi vicepreşedinte al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial 2006.

- Stefan Hans: Fost director financiar al Federaţiei Germane de Fotbal şi al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial 2006.

Publicaţia Der Spiegel a scris că Germania a oferit 6,7 milioane de euro pentru a cumpara voturi în cadrul comisiei de organizare a competiţiei, acuzaţie respinsă de Federaţia Germană de Fotbal.

Franz Beckenbauer a câştigat de două ori Cupa Mondială de fotbal cu Germania, o dată ca jucător, în 1974, şi o dată ca selecţioner, în 1990. Ulterior, el a antrenat Marseille and Bayern Munchen. În prezent, ocupă funcţia de preşedinte onorific al clubului Bayern Munchen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici