Liga Campionilor. Suporterii englezi fac presiuni pentru mutarea finalei în Anglia

Aproape imediat după ce s-a confirmat faptul că Chelsea s-a calificat în finala Ligii Campionilor, pe care o va juca împotriva lui Manchester City, au început să circule zvonurile cu privire la posibilitatea mutării finalei de la Istanbul în Anglia. UEFA însă nu agreează relocarea.

273 afișări
Imaginea articolului Liga Campionilor. Suporterii englezi fac presiuni pentru mutarea finalei în Anglia

Liga Campionilor. Suporterii englezi fac presiuni pentru mutarea finalei în Anglia

Întrebarea legitimă a suporterilor britanici este de ce UEFA nu decide pur şi simplu să mute partida din Turcia pe Wembley? De ce să trebuie ca 8.000 de suporteri englezi ai celor două echipe să se expună inutil pericolului de a călătorii pe timp de pandemie, în condiţiile în care Turcia se află în lockdown până pe 17 mai şi a raportat în ultimele zile peste 26.000 de cazuri de infectare cu Covid-19 zilnic?

Dar, o analiză mai în profunzime demonstrează de ce mutarea celui mai important meci european intercluburi al anului nu este atât de simplu de realizat.

În primul rând, UEFA nu este dispusă să-şi exercite puterea de decizie şi să ia finala turneului dintr-o ţară care a aşteptat cu răbdare să găzduiască un joc atât de prestigios şi care a fost deja amânat un an din cauza pandemiei. Chiar şi în condiţiile în care acest meci nu va fi jucat în circumstanţe ideale, aşa cum şi-au imaginat organizatorii turci.

Informaţii neoficiale, vehiculate în presa britanică, arată că UEFA a lăsat decizia la latitudinea guvernului turc. Dacă acesta consideră că este sigur să găzduiască 8.000 de fani care călătoresc din Anglia, cu toate aspectele pe care le presupune această deplasare, atunci meciul va avea loc pe stadionul Ataturk din Istanbul. Dacă însă, vor decide că nu este posibil, din cauza evoluţiei situaţiei pandemice din Turcia, atunci meciul ar putea fi mutat.

Perspectiva ca UEFA să decidă, pur şi simplu, în ultimul minut, să organizeze finala în Anglia, amânând din nou găzduirea finalei în Turcia pentru 2022 şi devansarea finalei din 2024, programate pe Wembley, până în 2021, nu este o variantă agreată în acest moment.

UEFA lucrează îndeaproape cu autorităţile turceşti şi Federaţia Turcă de Fotbal în ceea ce priveşte situaţia aflată în continuă schimbare. UEFA a fost asigurată că lockdouwn-ul, în vigoare până în 17 mai în Turcia, nu va afecta finala. O nouă actualizare a situaţiei, incluzând şi informaţii despre vânzarea biletelor şi condiţiile de călătorie, este aşteptată până vineri, de către UEFA.

Dar, chiar şi dacă s-ar decide relocarea finalei, se pune întrebarea care este stadionul care ar putea găzdui finala în Anglia?

Wembley este deja rezervat pe 29 mai pentru finala play-off-ului Championship (Liga secundă engleză). Stadioanele Etihad şi Stamford Bridge sunt, din motive evidente, excluse.

Un alt stadion din Londra ar favoriza pe Chelsea, iar unul din zona Manchester sau Liverpool ar favoriza pe Manchester City. Alte variante ar fi, la jumătatea drumului, Stadionul King Power, din Leicester sau Villa Park, din Birmingham, despre care skysports.com spune că ar fi fost deja ofertat joi către UEFA de către clubul englez Aston Villa.

Chiar şi în condiţiile deciderii relocării, există sute de persoane care trebuie să intre în Anglia, aparţinând producătorilor media şi TV, sponsorilor şi structurilor oficiale ale UEFA. În prezent, persoanele care călătoresc în Anglia trebuie să intre în carantină, iar pentru ca un eveniment precum finala Ligii Campionilor să aibă loc, guvernul britanic ar trebui să fie de acord cu derogări.

De asemenea, este important de reţinut că o finală a Ligii Campionilor este un eveniment extrem de complex de organizat. Deşi este posibil, din punct de vedere logistic va fi foarte dificil, mai ales dacă decizia nu se va lua în maxim câteva zile. Nu este vorba doar despre cele două echipe, ci şi despre companiile media, care produc evenimentul pentru transmisiile TV, sponsori, oficiali, organizatori, evenimente de divertisment înainte de meci, repetiţii şi multe altele.

Probabil că subiectul va fi mult dezbătut în zilele următoare şi vor exista mulţi critici care se vor întreba de ce două cluburi de fotbal din aceeaşi ţară şi miile lor de fani sunt obligaţi să zboare 4.000 de kilometri pe timp de pandemie pentru a-şi urmări favoriţii.

Dar, aşa cu stau lucrurile în acest moment, este puţin probabil ca decizia să se schimbe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici