Platini va candida pentru un nou mandat la conducerea UEFA

Preşedintele UEFA, francezul Michel Platini, a anunţat, joi, la Tel-Aviv, că va candida pentru al doilea mandat la conducerea forului european, în cadrul viitorului congres ce va avea loc în 2011.

20 afișări
Imaginea articolului Platini va candida pentru un nou mandat la conducerea UEFA

Platini va candida pentru un nou mandat la conducerea UEFA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt un om fericit, un preşedinte fericit. Sunt fericit că am lucrat alături de voi. Am făcut multe lucruri importante şi ştiu că vom face în continuare, deoarece cu această ocazie îmi anunţ candidatura pentru un nou mandat la preşedinţia UEFA", a declarat Platini (54 de ani), în cadrul congresului fotbalului european de la Tel-Aviv, la care participă responsabilii a 53 de federaţii afiliate.

Prezent la congresul de la Tel-Aviv, preşedintele FIFA, Joseph Blatter, i-a adus un omagiu special "prietenului" Michel Platini.

"Vreau să-i aduc un omagiu special preşedintelui vostru, Michel Platini. Graţie înţelepciunii sale şi prieteniei sale, îmi este mai uşor astăzi să merg înainte. Îţi mulţumesc pentru această prietenie Michel", a declarat Blatter în faţa participanţilor la congres.

Referitor la candidatura lui Platini pentru un nou mandat, Joseph Blatter a declarat că "este un pas normal al carierei sale".

"Sunt bucuros, este un pas normal în cariera sa. Aţi văzut cum a fost primit acest anunţ în sală (n.r. - participanţii la congres l-au ovaţionat pe Platini). Lucrăm împreună din 1998 şi mă văd continuând munca alături de el. Bilanţul său este foarte bun. Şi eu îmi voi continua misiunea (n.r. - Blatter candidează pentru un nou mandat la conducerea FIFA) şi, da, contez pe o susţinere din partea lui", a mai spus Blatter.

Platini a fost ales preşedinte al UEFA pe 26 ianuarie 2007, la Dusseldörf, pentru o durată de patru ani. Fostul component al formaţiei Franţei l-a învins în alegeri pe fostul preşedinte al forului, suedezul Lennart Johansson, care a primit 23 de voturi faţă de cele 27 acordate francezului.

Printre realizările lui Platini se numără dispariţia la începutul anului 2008 a G14, "Grupul celor 14", care a fost înlocuit cu Asociaţia Europeană a Cluburilor. Această nouă instanţă recunoscută de UEFA, spre deosebire de G14, a permis reînnoirea dialogului cu marile cluburi europene.

De asemenea, Platini, aşa cum a promis în programul său de candidatură, a permis deschiderea celei mai importante competiţii intercluburi din Europa - Liga Campionilor - "ţărilor mici".

O altă realizare a lui Platini o reprezintă adoptarea în 2009 de către Comitetul Executiv al UEFA a principiului "fair-play-ului financiar", potrivit căruia un club nu poate cheltui mai mulţi bani decât produce, pentru a putea fi inclus în competiţiile europene. Acest principiu este o adevărată revoluţie în fotbal, pentru că, dacă astfel de criterii ar fi existat în trecut, cluburi precum Manchester United, Inter Milano, Chelsea sau FC Liverpool nu ar fi putut participa în Liga Campionilor.

Viitoarele alegeri la funcţia de preşedinte al UEFA vor avea loc în 2011, la Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici