Preşedintele UEFA Aleksander Čeferin, discurs virulent împotriva European Super League: "este ca un scuipat în faţa tuturor iubitorilor de fotbal"

  • Preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin, s-a pronunţat ferm împotriva noţiunii de Super Ligă Europeană (ESL), la conferinţa de presă în care a anunţat aprobarea noului format al competiţiilor europene
  • El susţine că nu doar comunitatea fotbalistică, ci toată societatea şi guvernele sunt împotriva ESL.
753 afișări
Imaginea articolului Preşedintele UEFA Aleksander Čeferin, discurs virulent împotriva European Super League: "este ca un scuipat în faţa tuturor iubitorilor de fotbal"

Preşedintele UEFA Aleksander Čeferin, discurs virulent împotriva European Super League: "este ca un scuipat în faţa tuturor iubitorilor de fotbal"

„Trebuie să subliniez ferm că în acest moment că UEFA şi lumea fotbalului sunt unite împotriva propunerii ruşinoase şi autoservite pe care au făcut-o câteva cluburi selecte din Europa, care sunt motivate de lăcomie, mai presus de orice”, spus preşedintele Aleksander Čeferin, în deschiderea discursului său.

"Nu numai lumea fotbalului este unită. Societatea este unită. Guvernele sunt unite. Suntem cu toţii uniţi împotriva acestui proiect fără sens.”, a spus Čeferin, amintind printre susţinători federaţia engleză, spanilo şi italiană, precum şi ligile profesioniste din aceste ţări, dar şi toate cele 55 de asociaţii naţionale, despre care spune că sunt unanim împotriva planurilor noii competiţii, pe care le numeşte cinice şi care sunt complet împotriva a ceea ce ar trebui să fie fotbalul.

Aleksander Čeferin nu s-a feit să folosească expresi dure la adresa ESL: "Această idee este ca un scuipat în faţa tuturor iubitorilor de fotbal şi a societăţii în ansamblu.”

„Îi îndemnăm pe toţi să stea drepţi alături de noi, întrucât facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că acest lucru nu se va finaliza niciodată”, a cerut oficialul fotbalului european.

"Jocul nostru a devenit cel mai important sport din lume bazat pe competiţie deschisă, integritate şi merit sportiv. Nu putem şi nu vom permite ca acest lucru să se schimbe. Niciodată, niciodată. Îndemnăm milioanele de iubitori ai fotbalului din întreaga lume, lumea mass-media, politicienii şi organele de conducere ale fotbalului să stea neclintiţi alături de noi, întrucât facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că acest lucru nu se va sfârşi niciodată.”

Čeferin a reaamintit faptul că , aşa cum a fost anunţat anterior şi de FIFA şi de cele şase confederaţii, jucătorilor care vor juca în echipele care ar putea evolua în ESL li se va interzice să joace Cupa Mondială şi EURO-urile. Nu vor putea să-şi reprezinte naţionale la orice meciuri. "

"Am un profund respect pentru acei jucători, antrenori şi administratori de fotbal care spun clar nu acestei idei lacome, care ar ucide fotbalul pentru totdeauna. Fotbalul este despre jucători şi fani. Nu este despre administratori de fotbal, nu este vorba despre proprietarii veniţi cine ştie unde. Face parte din cultura noastră şi ar fi un pas uriaş pentru fotbal, sport şi societate, dacă un club ar spune: „Am greşit, suntem gata să ne schimbăm, pentru că ne respectăm fanii”.

"Nu pot să înţeleg cum vă puteţi vedea fanii protestând şi nu vă pasă. Sunteţi oricum plini de bani, nu sunteţi săraci, dar vreţi din ce în ce mai mult şi mai mult. Mi-a ajuns să tot aud că cluburile de fotbal sunt active ale unei companii, ele fac parte din istoria noastră şi trebuie să o respectăm.”, a mai declarat intrigat Aleksander Čeferin.

Insitând asupra aspectului financiar, preşedintele UEFA a mai subliniat:
"Nu este vorba despre mine, nu este vorba de profiturile UEFA, pentru că nu avem profituri. Redistribuim întotdeauna banii în toată Europa. Nu este vorba despre asta, dar cu ei (ESL n.r.), este vorba doar despre asta. Aş putea înţelege că unii au fost împinşi, presaţi, că nu ştiau ce să facă şi au semnat. Mai este timp să ne răzgândim şi să spunem că am înţeles ce înseamnă pentru fotbal, pentru societatea noastră. Cine respectă fanii, va ieşi imediat. "

"Vreau să subliniez astăzi ceea ce mulţi dintre fani nu ştiu. UEFA distribuie aproape 90% din toate veniturile sale înapoi în fotbal, şi nu către zona fotbalului profesionist. Finanţăm fotbalul pentru tineret, finanţăm fotbalul de bază, finanţăm fotbalul feminin. Avem o Fundaţie pentru copii care are proiecte caritabile grozave.

Deci, oricine crede că în Super Liga este vorba despre bani şi că şi la UEFA este vorba despre bani, greşeşte. Superliga este doar despre bani, bani cu duzina. Nu aş vrea chiar să spun, bani murdari (dirty dozen). În schimb, UEFA este despre dezvoltarea fotbalului şi despre finanţarea a ceea ce ar trebui finanţat, pentru a ne asigura că fotbalul nostru, cultura noastră, supravieţuieşte ".

"Fotbalul european este cea mai mare poveste de succes a sportului modern. Există un motiv pentru asta. Adaptăm constant competiţia europeană pentru a ne asigura că este din ce în ce mai interesantă, din ce în ce mai modernă. Dar principiile nu se pot schimba, iar solidaritatea este ceva care rămâne pentru totdeauna.

"Pentru unii oameni, solidaritatea, unitatea nu există. Singurul lucru care există sunt buzunarele lor ... Modul în care au acţionat cele 12 cluburi a fost teribil de greşit. Ştim cu toţii. Toată lumea ştia care va fi formatul competiţiilor europene intercluburi din 2024. Am negociat cu 247 de cluburi, cu ligile, cu asociaţiile naţionale. Apoi, când am ajuns la anunţarea soluţiilor, cineva a venit cu un proiect „fantomatic” (foarte asemănător n.r.). Este un mod ciudat de a negocia”, a încheiat Aleksander Čeferin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici