Reacţia lui Dinamo la decizia din Dosarul Transferurilor: Ce rol a jucat Cristi Borcea în club în perioada tranzacţiilor de jucători

FC Dinamo a dat publicităţii un comunicat, semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie, Nicolae Badea, după decizia de condamnare din Dosarul Transferurilor. Comunicatul specifică ce rol a avut Cristi Borcea în club în perioada transferurilor jucătorilor dinamovişti.

1183 afișări
Imaginea articolului Reacţia lui Dinamo la decizia din Dosarul Transferurilor: Ce rol a jucat Cristi Borcea în club în perioada tranzacţiilor de jucători

Cristi Borcea (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Toate tranzacţiile de jucători dinamovişti care fac obiectul Dosarului Transferurilor s-au efectuat cu informarea membrilor Consiliului Director al grupării, iar preşedintele executiv din acea perioadă, Cristi Borcea, a exercitat sarcini în limitele mandatului stabilit de club, susţine FC Dinamo.

În comunicatul clubului, semnat de Nicolae Badea, se arată că gruparea din Şoseaua Ştefan cel Mare "a subscris şi subscrie la motivarea instanţei judecătoreşti prin care s-a dispus achitarea domnului Cristian Borcea, din care pot fi enumerate, cu deosebire, următoarele:

"Nu s-a dovedit existenţa unei acţiuni de inducere în eroare a membrilor Consiliul Director al FC Dinamo Bucureşti, deoarece transferurile în cauză au fost aprobate de Consiliul Director, iar domnul Cristian Borcea a exercitat sarcini în limitele mandatului stabilit de Club. In conformitate cu înscrisurile privind aceste transferuri (hotărârile Consiliului Director al FC Dinamo Bucureşti, contractele şi acordurile încheiate cu respectivele cluburi cesionare), sumele au fost evidenţiate în contabilitatea Clubului şi încasate în totalitate. Potrivit dispoziţiilor fiscale în vigoare la data efectuării transferurilor mai sus menţionate, nu pot fi reţinute ca fiind posibile fapte privind evaziunea fiscală (O.G. 70/1994). Veniturile din vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor s-au înscris în categoria «venituri obţinute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul Clubului» şi au fost înregistrate în contul contabil aferent ca fiind neimpozabile."

FC Dinamo arată că transferurile efectuate de Cristi Borcea nu au încălcat regulamentele FIFA, UEFA şi FRF şi că încasările efectuate în urma acestor tranzacţii au asigurat bugetul clubului în perioada 1998-2005.

"Cesionarea drepturilor federative ale jucătorilor către alte entităţi juridice a avut ca scop accederea către pieţele internaţionale, maximizarea veniturilor şi accelerarea încasării acestora de către FC Dinamo Bucureşti; cesionarea a fost posibilă tocmai datorită faptului că aceste drepturi federative au avut un conţinut eminamente economic şi patrimonial şi, prin urmare, au putut fi supuse circuitului civil. Nu s-a dovedit nicio încălcare a regulamentelor FIFA, UEFA şi FRF ce reglementează activităţile specifice privind transferurile de jucători şi nicio încălcare a regulamentelor disciplinare. Balanţa financiară a fiecărui transfer a fost pentru Club, în toate cazurile, deosebit de favorabilă; sumele încasate au acoperit toate cheltuielile făcute de Club pentru jucători şi au asigurat o plus-valoare însemnată care a acoperit în mare parte bugetul de cheltuieli al Clubului pe perioada 1998-2005", menţionează comunicatul.

"Conclusiv faţă de considerentele menţionate mai sus, transferurile în cauză s-au raportat ca fiind acte comerciale între subiecte de drept privat, libere să îşi materializeze conţinutul conform principiului Pacta sunt servanda şi guvernate de principiile autonomiei de voinţă şi libertăţii încheierii actelor juridice în cauză", se arată în încheierea comunicatului preşedintelui Nicolae Badea.

Cele şapte transferuri internaţionale care fac obiectul Dosarului nr. 3134/3/2009, în care s-au reţinut fapte în sarcina lui Cristian Borcea, sunt următoarele:

Cosmin Contra - de la FC Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves – iunie 1999;

Paul Codrea - de la FC Dinamo Bucureşti la Genoa Cricket and Spa – ianuarie 2001;

Florin Cernat - de la FC Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev – februarie 2001;

Bogdan Mara - de la FC Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves – iulie 2001;

Nicolae Mitea - de la FC Dinamo Bucureşti la Ajax Amsterdam – august 2003;

Dan Alexa - de la FC Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing – iunie 2004;

Adrian Mihalcea - de la FC Dinamo Bucureşti la Chunnam Dragons – iulie 2005.

Fostul acţionar şi preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat, la 12 noiembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la şapte ani de închisoare cu executare şi şase ani interzicere a unor drepturi, în Dosarul Transferurilor, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, Curtea de Apel a hotărât confiscarea sumei de peste 1,2 milioane de dolari de la Cristian Borcea, în urma implicării sale în transferul fotbaliştilor Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara şi Dan Alexa. CAB l-a obligat pe Borcea la plata către ANAF a unei importante sume de bani şi a încă 258.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care iniţial trebuia să dea un verdict la 2 noiembrie, dar a amânat pronunţarea unei sentinţe pentru 12 noiembrie, când a dictat sentinţe cu închisoare între trei şi opt ani pentru cei opt oameni de fotbal.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici