S-a demonstrat ştiinţific: efectul placebo îţi umflă muşchii

Efectul placebo funcţionează chiar şi în cazul antrenamentelor fizice, conform ştiinţei, nu doar a medicamentelor.

2951 afișări
Imaginea articolului S-a demonstrat ştiinţific: efectul placebo îţi umflă muşchii

S-a demonstrat ştiinţific: efectul placebo îţi umflă muşchii

Se ştie că efectul placebo adaugă beneficii unui medicament, atunci când vorbim de îngrijire. Credinţa într-un tratament poate fi la fel de puternică ca şi tratamentul în sine.

Acest lucru nu este valabil doar în domeniul medical. Potrivit unui studiu al Universităţii Agder din Norvegia, chiar şi activitatea fizică obişnuită poate duce la îmbunătăţiri semnificative, dacă suntem convinşi că facem un „antrenament special”.

Cercetătorii au efectuat un studiu pe 40 de tineri bărbaţi şi femei, împărţindu-i în două grupuri. Unui grup i s-a spus că urmează un regim de antrenament special adaptat, în timp ce celălalt grup a crezut că urmează un plan de antrenament general.

În realitate, ambele serii au urmat acelaşi program, care a presupus o combinaţie de sprinturi de 20 de metri, exerciţii de împingere pentru picioare şi genuflexiuni, asta timp de 10 săptămâni.

A crescut numărul de genuflexiuni

Descoperirile, publicate în aprilie în revista „Nature”, dezvăluie lucruri fascinante: cei care credeau că urmează un program de antrenament personalizat au văzut o creştere a masei musculare şi au fost capabili să facă mai multe genuflexiuni.

După cum explică Kolbjørn Andreas Lindberg, om de ştiinţă în sport care a condus studiul, „dacă noi credem că un program de antrenament este optimizat pentru noi, va avea un efect. Este exact acelaşi mecanism ca efectul placebo în medicină”.

Dar fenomenul nu se limitează la exerciţii fizice. Un studiu publicat în urmă cu câţiva ani în Jurnalul Internaţional de Fiziologie şi Performanţă a Sportului a arătat că cofeina, cunoscută pentru a stimula eliberarea de calciu în ţesutul muscular, poate îmbunătăţi efectiv performanţa fizică.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că fie şi doar gândul la consumul de cofeină poate produce efecte similare. Aceste studii evidenţiază puterea incredibilă a minţii umane şi importanţa convingerilor şi aşteptărilor noastre cu privire la sănătate şi performanţă.

După cum subliniază Philip Hurst, un lector în psihiatrie sportivă, implicat în studiul cofeinei, „dacă cineva crede că ia cofeină şi că aceasta îl va ajuta, atunci s-ar putea să poată puţin mai mult”.

Efectul, socotit fenomen social

Potrivit lui Hurst, efectul placebo este un fenomen social. Acest lucru sugerează că sănătatea şi performanţa noastră pot depinde nu numai de fiziologie, ci şi de convingerile personale şi de mediul în care ne aflăm. Şi un număr tot mai mare de cercetări indică faptul că putem valorifica şi acest efect atunci când vine vorba de maximizarea beneficiilor exerciţiilor fizice.

Nu este doar pentru sportivii profesionişti. Un studiu al Universităţii Harvard a constatat, de exemplu, că simpla schimbare a modului în care gândim despre exerciţii fizice poate duce la o îmbunătăţire a fitness-ului nostru. Cercetătorii au studiat comportamentul a 84 de menajere de hotel care aveau o slujbă solicitantă din punct de vedere fizic toată ziua, dar care nu se considerau apte.

Şi au descoperit că, pur şi simplu, informând jumătate dintre ele că ating de fapt nivelurile recomandate de exerciţii fizice cu exerciţii de rutină, respondenţii au înregistrat o scădere medie a tensiunii arteriale de 10%. Dacă percepţia exerciţiilor fizice poate avea un impact atât de profund asupra sănătăţii noastre, înseamnă că putem valorifica puterea minţii pentru a îmbunătăţi performanţa fizică în multe alte moduri.

Nu este doar un truc al minţii

Nu în ultimul rând, un studiu al Universităţii de Stat din Kansas a arătat că antrenamentul cu oameni care se percep a fi mai în formă poate duce la o creştere a timpului de antrenament şi a intensităţii de până la 200%.

Pe scurt, ştiinţa continuă să ne spună că efectul placebo nu este doar un truc al minţii, ci un fenomen puternic care poate avea un impact real şi măsurabil asupra sănătăţii şi performanţei noastre.

Fie că este vorba de un placebo cu medicamente sau de un placebo pentru exerciţii fizice, creierul nostru pare să aibă capacitatea uimitoare de a „păcăli” organismul să se îmbunătăţească, pur şi simplu doar crezând că este capabil să facă acest lucru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici