Sarkozy va participa la ceremonia de deschidere a JO

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din China, de la 8 august, potrivit mesajului transmis preşedintelui chinez Hu Jintao în cadrul unei întâlniri bilaterale de miercuri, cu prilejul summitului G8 de la Toyako, în Japonia.

17 afișări
Imaginea articolului Sarkozy va participa la ceremonia de deschidere a JO

Sarkozy va participa la ceremonia de deschidere a JO (Imagine: Mediafax/AFP)

"Preşedintele (Franţei) i-a confirmat preşedintelui chinez intenţia sa de a se deplasa la Beijing la 8 august pentru a participa la o ceremonie de deschidere a celei de a 29-a olimpiade", potrivit unui comunicat al preşedinţiei Franţei difuzat la Toyako.

"Şeful statului s-a consultat pe această temă cu omologii săi europeni. Împreună cu aceştia şi în dubla sa calitate de preşedinte al Franţei şi preşedinte în exerciţiu al Consiliului european, Nicolas Sarkozy va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing", precizează documentul.

Sarkozy "a marcat voinţa Franţei de a continua aprofundarea relaţiilor de parteneriat strategic cu China sub toate aspectele şi a reafirmat sprijinul acordat de Franţa Chinei, afectată grav de cutremurul din Wenchuan", continuă comunicatul.

Discuţia, care a durat circa jumătate de oră "s-a desfăşurat foarte bine", potrivit unei surse apropiate preşedintelui, care a salutat faptul că "relaţiile franco-chineze revin la parteneriatul strategic".

"Franţa a ajutat la reluarea dialogului între China şi Tibet, o nouă sesiune de negocieri urmând să aibă loc în octombrie", potrivit aceleiaşi surse care a refuzat să comenteze pe tema problemei tibetane.

Numeroşi aliaţi politici ai lui Sarkozy declaraseră încă de săptămâna trecută că liderul francez intenţionează să pună capăt suspansului pe tema participării sale, anunţând că se va deplasa la Beijing pentru deschiderea Jocurilor Olimpice.

Aceste comentarii au declanşat în ultimele zile un val de proteste în rândul opoziţiei şi susţinătorilor cauzei tibetane, care s-au mobilizat puternic în urma violenţelor care au avut loc în Tibet la mijlocul lui martie.

În martie, preşedintele Sarkozy s-a declarat "şocat" de ceea ce se întâmplă în Tibet. El îşi condiţionase participarea la Jocurile Olimpice de o reluare a dialogului sino-tibetan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici