Scrisoarea FIFA către FRF în cazul Politehnica Timişoara

FIFA a considerat că gruparea FC Timişoara nu a respectat decizia TAS în litigiul cu clubul patronat de Claudio Zambon, de a nu mai folosi culoarea violet pe echipamentul de joc şi pe site-ul oficial, şi de aceea a decis penalizarea grupării prezidate de Marian Iancu cu şase puncte.

113 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea FIFA către FRF în cazul Politehnica Timişoara

Scrisoarea FIFA către FRF în cazul Politehnica Timişoara (Imagine: Mediafax/AFP)

Federaţia Română de Fotbal a postat, miercuri, pe site-ul său oficial, traducerea scrisorii primite de la FIFA, în care se solicită depunctarea formaţiei FC Timişoara pentru neîndeplinirea totală a deciziei TAS în litigiul cu CS FCU Politehnica Timişoara, patronată de italianul Claudio Zambon. Prezentăm, în continuare, conţinutul acestei scrisori:

"Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) a decis (CAS 2007/A/1355) la data de 25 aprilie 2008 că Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara SA trebuie:

2. ca nu mai târziu de 30 iunie 2008 să îşi schimbe denumirea astfel încât noua denumire să nu mai poată fi confundată cu numele FC Politehnica Timişoara. Noua denumire nu trebuie să includă cuvintele ”1921” sau ”Ştiinţa”, iar în situaţia în care noua denumire va include atât cuvintele ”Politehnica” cât şi ”Timişoara”, va trebui ca între acestea să existe un substantiv care să nu fie asociat cu FC Politehnica Timişoara SA sau cu istoria sa.

3. să îşi schimbe culorile clubului, astfel încât acestea să nu mai includă culoarea violet.

4. ca până cel târziu la data de 30 iunie 2008, Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA să achite către FIFA o amendă în cuantum de 5000 CHF.

5. Dacă Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA nu va îndeplini în totalitate obligaţiile arătate la paragrafele 1-3 de mai sus până cel târziu la data de 30 Iunie 2008, va fi sancţionată cu 6 puncte depunctare.

6. FIFA, FRF şi Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest SA vor plăti fiecare 1/3 din cheltuielile arbitrale, cuantumul acestora urmând a fi stabilit de Secretariatul General al TAS şi comunicat părţilor la finalul procedurilor.

7. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA trebuie să achite către FC Politehnica Timişoara SA cheltuieli de judecată în cuantum de 7500 CHF.

8. FRF trebuie să achite către FC Politehnica Timişoara cheltuieli de judecată în cuantum de 2500 CHF.

Deoarece FIFA recunoaşte jurisdicţia TAS astfel cum rezultă din art. 62 din Statutul FIFA, FIFA trebuie să urmărească modul în care se execută hotărârile pronunţate de TAS:

ad. 2) i) Asa cum a fost confirmat de FRF, Comitetul Executiv al FRF a luat act la data de 5 iulie 2008 de schimbarea denumirii Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA în SC Fotbal Club Timişoara (FC Timişoara). În consecinţă, considerăm că punctul 1 din decizia TAS sus-menţionată a fost executat. Cu toate acestea, reamintim SC Fotbal Club Timişoara că această nouă denumire urmează a fi folosită întotdeauna şi în toate mijloacele de comunicare.

ii) Deoarece schimbarea denumirii s-a făcut la data de 5 Iulie 2008, FC Timişoara va achita o compensaţie în cuantum de 5000 EURO pentru fiecare meci oficial disputat în perioada 5 Decembrie 2006 - 25 Iulie 2008, astfel cum rezultă din punctul 60 al deciziei TAS sus-menţionată, precum şi din punctul 2 din dispozitivul deciziei TAS pronunţată în cauza CAS 2006/A/1109 SC FC Politehnica Timişoara SA c/ CS FCU Politehnica Timişoara.

SC Politehnica Timişoara SA este invitată să informeze FIFA câte meciuri oficiale au fost disputate de Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA in perioada 5 Decembrie 2006 - 25 Iulie 2008 şi să pună la dispoziţia FIFA mijloacele de probă relevante în acest sens.

ad. 3) i) După o analiză atentă a echipamentului FC Timişoara pentru sezonul competiţional 2008/2009, precum şi a paginii oficiale de internet a FC Timişoara http://www.politimisoara.com am constatat că în continuare culoarea dominantă a clubului este violetul, motiv pentru care considerăm că punctul 3 din decizia TAS sus-menţionată nu a fost executat de FC Timişoara.

ii) În consecinţă, solicităm Federaţiei Române de Fotbal să asigure punerea în executare a punctului 3 din decizia TAS sus-menţionată şi, de asemenea, să sancţioneze FC Timişoara cu 6 puncte depunctare.

Ca membru afiliat al FIFA, FRF este responsabilă pentru aplicarea sancţiunii de depunctare arătată mai sus. Vă reamintim că în situaţia în care nu ne veţi comunica de îndată dovada sancţionării FC Timişoara cu 6 puncte depunctare, Comisia de Disciplină a FIFA va pronunţa o sancţiune corespunzătoare împotriva FRF. Aceasta poate duce până la excluderea din toate competiţiile FIFA."

În replică, oficialii clubului FC Timişoara afirmă că au renunţat la culoarea violet în favoarea movului. Ei susţin că este o diferenţă coloristică foarte clară, care respectă hotărârea TAS. FC Timişoara cere FRF să informeze FIFA că toate prevederile TAS în acest caz au fost îndeplinite, pentru ca forul fotbalistic internaţional să revină asupra depunctării echipei bănăţene.

Poli Ştiinţa Timişoara, gruparea din Liga I, prezidată de Marian Iancu, şi Poli Timişoara, clubul patronat de omul de afaceri italian Claudio Zambon, care activează acum în Liga a IV-a, îşi dispută de mai mult timp palmaresul şi însemnele Politehnicii Timnişoara, club fondat în 1921.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici