Suspiciuni de dopaj în cazul unui baschetbalist de la CSU Ploieşti

Un jucător al vicecampioanei CSU Ploieşti se află sub investigaţie pentru folosirea de substanţe interzise, miercuri având loc mai multe audieri la Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) ale unor sportivi depistaţi pozitiv la controalele din ultimele săptămâni, informează portalul totalbaschet.ro.

207 afișări
Imaginea articolului Suspiciuni de dopaj în cazul unui baschetbalist de la CSU Ploieşti

Suspiciuni de dopaj în cazul unui baschetbalist de la CSU Ploieşti (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax foto)

Potrivit sursei citate, jucătorul ploieştean în cauză ar fi americanul Darius Hargrove, care a evoluat doar în primele două meciuri din primul tur al play-off-ului, cu CSM Oradea. Echipa sa a obţinut, miercuri seară, calificarea în semifinalele Diviziei A, chiar la Oradea, însă americanul nici nu a făcut deplasarea, fiind posibil să fi părăsit deja România.

Surse ANAD au confirmat, pentru MEDIAFAX, că miercuri au avut loc audieri în mai multe ramuri sportive, fără a preciza care sunt acestea, din cauza prevederilor legale în vigoare.

"Au avut loc audieri, nu putem spune ce sportivi, câţi sau din ce ramuri sportive, pentru că regulamentele ne interzic clar acest lucru, până la finalizarea cazurilor. Confideţialitatea este obligatorie, atât din partea noastră, cât şi a federaţiilor", au precizat sursele citate.

Preşedintele FR Baschet, Carmen Tocală, nu a dorit să comenteze acest subiect.

"Teste se fac la toate partidele, nu numai la una anume. Procedura însă nu ne permite să dăm niciun fel de informaţii legate de testele antidoping până la audierile pe care le face ANAD. Iar până acum nu am fost anunţaţi nimic legat de audieri. Aşadar ar fi ilegal să vorbim despre aşa ceva", a spus Tocală.

Potrivit legilor în vigoare, ANAD informează federaţiile naţionale de profil, dar şi pe cele internaţionale, iar sportivii în cauză intră în suspendări temporare, până la solicitarea unei eventuale probe B sau până la soluţionarea cazurilor.

Preşedintele CSU Ploieşti, Alexandru Iacobescu, cel care ar fi participat la audierea de miercuri, fără a fi fost însoţit de sportivul suspendat temporar, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri, şi nici preşedintele ANAD, Graziela Vâjială.

La conferinţa de presă de miercuri seară, după calificarea echipei sale în semifinale, antrenorul ploieştenilor, Vladimir Arnautovici, a declarat, fiind citat de totalbaschet.ro, că nu cunoaşte situaţia jucătorului american: "Au apărut nişte probleme medicale cu Hargrove. Chiar în ziua meciului. Nici eu nu ştiu ce se întâmplă. Nici nu a putut să vină la meci. Habar nu am despre speculaţiile legate de dopaj. Eu ştiu de diaree, probleme la stomac. Nu cunosc exact problema, pentru că nu sunt medic. Oricum, avem avantajul că dispunem de variante de schimb. Putem găsi soluţii pentru jucători importanţi, precum Hargrove".

Istoricul cazurilor de dopaj în ultimii patru ani include alte 9 cazuri. În urmă cu doi ani, un alt component de bază al echipei ploieştene, căpitanul Cătălin Burlacu, a fost depistat pozitiv la un control efectuat în 15 aprilie 2010, fiind suspendat trei luni de ANAD, pentru consum al unei substanţe interzise aflate într-un medicament terapeutic (heptaminol). ANAD a cerut suspendarea provizorie a jucătorului în 19 mai, acesta fiind retras de pe teren chiar înaintea meciului trei al finalei cu U Mobitelco Cluj, iar a doua zi a fost audiat de comisia de specialitate din cadrul ANAD. CSU Ploieşti a reuşit să câştige atunci al şaptelea titlu consecutiv de campioană naţională, după ce a învins pe U Mobitelco Cluj, cu 4-0 în finala competiţiei. De asemenea, kinetoterapeutul formaţiei ploieştene, Virgil Nicolae Iordache, a fost suspendat tot atunci, pe o perioadă de 4 ani, începând cu 20 mai 2010, pentru încălcarea reglementărilor anti-doping, prevăzute de Legea 227 din 2006.

După finală, toţi jucătorii participanţi au fost testaţi antidoping, singurul cu rezultat pozitiv fiind Brice Kabengele, de la CSU Ploieşti, pentru consum de marijuana. El a fost suspendat şase luni, începând cu data de 3 iunie 2010.

În acelaşi sezon, 2009-2010, alţi trei baschetbalişti americani au fost depistaţi pozitiv cu cannabis (tetrahidrocanabinol THC): Monty Mack şi Anthony Myles (Steaua Turabo Bucureşti) şi David Lawrence (U-Mobitelco Cluj). Primii doi au părăsit România, suspendarea fiind materializată ulterior prin decizia forului mondial WADA, iar Lawrence a primit o suspendare de o lună.

Un alt jucător american, Coleman Yamene Jave (BC Miercurea Ciuc) a fost depistat pozitiv la hidroclorotiazid (HCT), în 14 septembrie 2010, primind doar mustrare după audierea la comisia ANAD.

Vlad Dogaru, tot de la CSU Ploieşti, a fost depistat pozitiv la substanţa metilhexanamină (găsită în suplimente alimentare), la un control efectuat în 5 februarie 2011, fiind suspendat timp de trei luni, începând cu 28 februarie.

Mihai Alexandru Nuţă (CS Otopeni) a fost depistat pozitiv la THC (cannabis), în 5 aprilie 2008 şi suspendat ulterior timp de 3 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici