TVR spune că nu a primit nicio ofertă pentru a transmite meciul dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley

TVR explică, într-un comunicat remis MEDIAFAX, de ce nu a difuzat meciul de box dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley, precizând că nu a primit nicio ofertă în scris, de la Federaţia Română de Box, pentru a transmite respectivul eveniment.

18 afișări
Imaginea articolului TVR spune că nu a primit nicio ofertă pentru a transmite meciul dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley

TVR spune că nu a primit nicio ofertă pentru a transmite meciul dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)

Potrivit comunicatului, în ultima săptămână, Televiziunea Română a fost ţinta mai multor acuzaţii în contextul desfăşurării meciului de box profesionist dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley.

TVR îşi prezintă poziţia vizavi de subiectul de presă Bute-Brinkley, "date fiind amploarea pe care a luat-o subiectul nedifuzării meciului de către TVR - atât în presă, cât şi în Parlamentul României -, dar şi unele neadevăruri rostite la adresa conducerii TVR".

Televiziunea Română subliniază astfel "absenţa negocierilor" pentru difuzarea respectivului meci de box. "TVR nu a primit nicio ofertă în scris pentru meciul Bute - Brinkley şi, în consecinţă, nu s-a purtat nicio negociere într-un cadru oficial. Dacă Federaţia Română de Box (FRB), cunoscând faptul că nicio televiziune nu poate face profit din această transmisiune, ar fi dorit să ofere posibilitatea amatorilor de box din România să-l vadă pe Bute în acest meci, putea ceda drepturile pentru transmisiune oricărui post TV, inclusiv TVR, condiţionând eventual ca toate încasările din publicitate aferente respectivului meci să îi revină FRB. Nu a făcut acest lucru", se spune în comunicat.

Televiziunea Publică face trimitere şi la "lipsa unui precedent". "TVR nu a cumpărat până acum niciunul dintre cele şapte meciuri disputate de Lucian Bute pentru titlul IBF. Totuşi, a transmis unul dintre ele (în noiembrie 2009), meci oferit de Federaţia Română de Box, care, după cum s-a vehiculat în presă, a primit în schimb 150.000 de dolari de la un grup de oameni de afaceri, coordonat de primarul oraşului Buşteni", se precizează în acelaşi comunicat.

Totodată, TVR spune că "boxul profesionist este o achiziţie riscantă pentru orice televiziune". "Un K.O. poate încheia în câteva minute o transmisiune scumpă. Meciul Bute - Andrade, din noiembrie 2009 - pentru care TVR a cheltuit peste 20.000 de dolari (costuri de transmisiune) - s-a încheiat în runda a patra. Nici măcar posturile de televiziune specializate, de sport, nu s-au arătat interesate de acest meci", explică Televiziunea Română.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, "clienţii de publicitate evită să se asocieze cu boxul profesionist, motiv pentru care televiziunile sunt atente când e vorba de achiziţiile scumpe de drepturi TV în acest sport". "Mai ales în climatul economic actual: investiţiile de publicitate în media aproape s-au înjumătăţit din 2008 până în prezent", explică TVR.

"Nu ar trebui să i se impute TVR că nu transmite meciuri de box profesionist, din moment ce nici alte televiziuni publice nu pun pe lista de priorităţi astfel de evenimente sportive. De obicei, boxul profesionist de calitate se transmite în sistem pay-per-view sau pe canale plătite separat", se mai spune în comunicat.

Nedifuzarea meciului de box dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley a stârnit discuţii aprinse, luni, în Parlament. Ignorat de televiziunile autohtone, care nu au transmis evenimentul prin care şi-a păstrat pentru a şasea oară titlul de campion mondial pugilistul Lucian Bute, meciul a fost "valorificat" de către parlamentari prin disputarea politică a campionului român, după cum a relatat ziarul Gândul.

Confruntarea parlamentară s-a petrecut luni după-amiază în plenul Camerei Deputaţilor, unde, de la tribună, democrat-liberalii l-au revendicat pe Bute, catalogându-l drept "PDL-ist", în timp ce peneliştii au ridicat pretenţii asupra comunei sale natale, dată drept "liberală".

Totul a pornit de la deputatul PSD Ioan Damian, care le-a amintit colegilor din Parlament despre cel de-al 27-lea meci câştigat de Lucian Bute ca pugilist profesionist, criticând totodată impasibilitatea postului public de televiziune. "Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar Televiziunea Română a refuzat o ofertă prietenoasă a clubului profesionist Interbox din Montreal. Era vorba de 100.000 de euro pentru ca TVR să poată televiza acest meci, atât cât a însemnat scena lui Ridzi şi infinit mai puţin decât frunza lui Udrea", a spus Damian, lansând un atac la adresa liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader: "Cu doar două luni în urmă, premierul Boc îi promisese personal lui Bute că va face mai mult decât să înlesnească televizarea meciului la Bucureşti. Bute a fost urmărit la Montreal de 12 milioane de spectatori, majoritatea canadieni, iar în final le-a mulţumit printre lacrimi acestora pentru sprijinul acordat. În acelaşi timp, la Pechea, la Galaţi, domnul Toader, în judeţul dumneavoastră, mama lui şi tatăl lui plângeau după ce au aflat acest rezultat".

Numai că, surpriză, Mircea Toader s-a raliat discursului PSD, criticându-l şi el pe preşedintele TVR, Andi Lăzescu: "Nu pot, ca gălăţean, să nu susţin ce a spus colegul meu despre Lucian Bute, nu cred că există vreo justificare în a nu transmite, că e ora 5 dimineaţa, că putea fi retransmis mai târziu şi va trebui în cadrul comisiei de specialitate să fie întrebat. Nu cred că suma de 100.000 de euro este o problemă, pentru orice buget. De Bute o să audă toată lumea, de numele preşedintelui TVR... nici nu mai ştiu cum îl cheamă".

Luaţi, însă, de valul victoriei din box, deputaţii au revenit rapizi la reflexele politicianiste. PNL-istul Victor Paul Dobre a luat cuvântul, decretând drept "liberală" comuna Pechea, localitatea de baştină a campionului român: "E o comună liberală. În ce priveşte televiziunea, vreau să vă spun că televiziunea publică este aşa cum aţi dorit, aşa cum aţi impus în ciuda legii, un CA care face ca şi dumneavoastră ceea ce vrea şi ceea ce îi spuneţi. Nu este neutru, domnule Toader, aşa că lăsaţi demagogia acasă, nici nu ar fi trebuit să veniţi la microfon".

Pe de altă parte, potrivit presei naţionale, Rudel Obreja, preşedintele FRB, a declarat că Lucian Bute s-a declarat dezamăgit la finalul meciului cu Jesse Brinkley că partida respectivă nu a fost transmisă în direct în România. Totodată, Obreja a spus că meciul dintre Lucian Bute şi Jesse Brinkley ar fi trebuit să aibă loc în ţară, după cum i-ar fi promis premierul Emil Boc la începutul anului.

Pugilistul român Lucian Bute şi-a apărat cu succes pentru a şasea oară titlul mondial IBF la categoria supermijlocie, după ce l-a învins prin KO în repriza a noua pe americanul Jesse Brinkley, într-un meci disputat în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Centre Bell din Montreal.

Lucian Bute, în vârstă de 30 de ani, are în prezent 27 de victorii la profesionişti, 22 prin KO, şi nicio înfrângere. Brinkley, în vârstă de 34 de ani, are 35 de victorii (22 prin KO) şi 4 înfrângeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici