Ziua Internaţională a Migranţilor – FIFA nu a acordat încă despăgubirile pentru muncitorii din Qatar

FIFA şi Qatar nu au oferit încă un fond de despăgubire pentru lucrătorii care au suferit abuzuri în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială de fotbal masculin, care se încheie duminică cu finala dintre Argentina şi Franţa, informează insidethegame.biz.

146 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională a Migranţilor – FIFA nu a acordat încă despăgubirile pentru muncitorii din Qatar

Înainte şi în timpul evenimentului au fost lansate apeluri pentru ca părţile să despăgubească muncitorii, precum şi familiile muncitorilor morţi şi răniţi, care au lucrat la infrastructură de când Qatar a fost desemnată gazda Cupei Mondiale în 2010.

Grupuri precum Human Rights Watch, Amnesty International, Equidem şi FairSquare au pledat din nou pentru ca Fondul FIFA Legacy să fie deschis pentru aceşti muncitori.

Planurile actuale prevăd ca aceşti bani să fie direcţionaţi către educaţia pentru femei şi fete, precum şi către un "hub de excelenţă în domeniul muncii", un program care va "împărtăşi cele mai bune practici în materie de muncă şi va sprijini aderarea la principiile directoare ale Naţiunilor Unite privind afacerile şi drepturile omului atunci când se organizează turnee FIFA".

Cu toate acestea, având în vedere că finala va avea loc duminică, de Ziua Internaţională a Migranţilor, nu există încă niciun fond pentru a compensa lucrătorii.

Înainte de turneu, în cadrul unei audieri în Parlamentul European, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că Fondul de sprijin şi asigurare a lucrătorilor din cadrul Ministerului Muncii din Qatar - care a fost înfiinţat în 2020 pentru a rambursa lucrătorii care nu au primit salarii de la angajatorii lor - îi va despăgubi pe lucrători în mod corespunzător.

Cu toate acestea, compensaţia este plafonată, poate dura ani de zile pentru ca persoanele să fie despăgubite şi nu acoperă niciun incident de dinainte de 2020.

De asemenea, anul trecut, Qatar a pus capăt sistemului kafala, care a fost comparat de critici cu sclavia modernă şi care, adesea, însemna că lucrătorii nu puteau schimba locul de muncă sau părăsi ţara fără permisiunea angajatorului lor.

Finala Cupei Mondiale are loc de Ziua Naţională a Qatarului, precum şi de Ziua Internaţională a Migranţilor.

"FIFA se laudă că aceasta este cea mai reuşită Cupă Mondială din toate timpurile, dar nu există un turneu de succes când atât de mulţi lucrători migranţi au murit în mod absolut evitabil - inclusiv doi lucrători care au murit chiar în timpul Cupei Mondiale", a declarat directorul pentru iniţiative globale al Human Rights Watch, Minky Worden.

"Singura modalitate de a asigura o moştenire mai bună ar fi să se vină în sfârşit cu o soluţie reală pentru abuzurile la care au fost supuşi muncitorii migranţi care au construit şi au livrat această Cupă Mondială."

Autorităţile qatareze au declarat de mult timp că au existat doar trei decese legate de munca la construcţia stadioanelor, dar militanţii au infirmat această cifră şi acuză Qatar că ascunde decesele a mii de migranţi, clasificându-le ca fiind survenite din "cauze naturale".

În timpul Cupei Mondiale, secretarul general al Comitetului suprem pentru desfăşurarea şi moştenirea Cupei Mondiale Qatar 2022, Hassan Al-Thawadi, a recunoscut că între 400 şi 500 de persoane au murit în cadrul proiectelor de la Cupa Mondială, deşi autorităţile au declarat ulterior că s-a exprimat greşit.

Cel puţin alţi doi lucrători migranţi au murit în timpul turneului - unul pe un stadion şi unul la baza de antrenament a Arabiei Saudite.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici