Agricultura a fost adusă în Europa de popoarele migratoare

Primii agricultori instalaţi în Europa Centrală, în urmă cu 7.500 de ani, erau veniţi din Orientul Apropiat, nu vânători din regiune care au adoptat stilul de viaţă sedentar, bazat pe agricultură, potrivit unui studiu publicat de revista americană Science Express.

413 afișări
Imaginea articolului Agricultura a fost adusă în Europa de popoarele migratoare

Agricultura a fost adusă în Europa de popoarele migratoare

În urma unor teste genetice efectuate asupra unor fragmente de oase s-a stabilit că primii agricultori care au apărut în Europa Centrală migraseră din alte zone.

Descoperirea aparţine specialiştilor de la Universitatea Mainz din Germania şi de la Centrul pentru cercetări internaţionale din Laxenburg (Austria).

În opinia antropologilor, agricultura şi creşterea animalelor s-au impus în urmă cu circa 11.000 de ani în Orientul Apropiat, însă în Europa Centrală sunt practicate abia de aproximativ 7.500 de ani.

Înainte de această dată, oamenii preistorici din Europa trăiau din vânătoare şi din culesul fructelor.

Oamenii de ştiinţă au vrut să afle dacă această populaţie de vânători descoperise deja, în urmă cu 7.500 de ani, avantajele stilului de viaţă bazat pe agricultură sau dacă noii veniţi au adus populaţiei locale cunoştinţele lor în materie de agricultură şi creşterea animalelor.

Studiul confirmă a doua ipoteză: oamenii care au practicat primii agricultura şi creşterea animalelor nu era descendenţii triburilor de vânători şi culegători. Originea migranţilor nu a fost, însă, stabilită cu claritate.

Alte comparaţii realizate în cadrul acestui studiu au demonstrat faptul că europenii moderni au foarte puţine lucruri în comun, din punct de vedere genetic, cu triburile preistorice de vânători şi culegători. Studiul actual nu precizează, însă, în ce proporţie descinde populaţia actuală a Europei Centrale din cele două grupuri preistorice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici