AI-ul Google cartografiază 1 milimetru cub de ţesut cerebral, echivalent cu 14.000 de filme 4K

  • Cartografierea unui simplu milimetru cub de ţesut cerebral a necesitat 1,4 petabytes de stocare, echivalent cu 14.000 de filme 4K.
  • Cercetătorii de la Harvard s-au asociat cu experţii AI de la Google pentru a utiliza tehnologia de învăţare automată, sintetizând imagini de microscop electronic pentru a cartografia 50.000 de celule şi 150 de milioane de sinapse.
  • Extinderea proiectului pentru a cartografia întregul creier uman ar necesita 1,6 zettabytes de stocare, costând 50 de miliarde de dolari şi întinzându-se pe aproximativ 566.560 metri pătraţi, ridicând imense provocări logistice.
Urmărește
5892 afișări
Imaginea articolului AI-ul Google cartografiază 1 milimetru cub de ţesut cerebral, echivalent cu 14.000 de filme 4K

Sursa foto: Google Blog

Eforturile recente de a cartografia complet un milimetru cub de ţesut cerebral uman au necesitat 1,4 petabytes de stocare, echivalentul a 14.000 de filme 4K, scrie Tom`s Hardware.

Colaborând cu experţii AI de la Google, cercetătorii de la Harvard au pornit acest proiect ambiţios, dezvăluind perspective fără precedent asupra cartografierii neuronale.

Iniţiativa a implicat tăierea mostrei în 5.000 de secţiuni subţiri şi capturarea imaginilor cu un microscop electronic a fiecărei secţiuni.

Utilizând tehnologia de învăţare automată a Google, au sintetizat aceste imagini pentru a cartografia aproximativ 50.000 de celule şi 150 de milioane de sinapse.

Studiul a dezvăluit descoperiri intrigante, inclusiv grupuri de celule care cresc în imagini reflectate, neuroni cu peste 5.000 de puncte de conexiune şi axoni învârţiţi în forme de bile.

Cu toate aceste avansuri, scala proiectului este uluitoare. Pentru a cartografia întregul creier uman ar fi necesară o stocare de 1,6 zettabytes, costând 50 de miliarde de dolari şi întinzându-se pe aproximativ 566.560 metri pătraţi.

Stocarea unor cantităţi atât de mari de date ar ridica imense provocări logistice, subliniind complexitatea şi densitatea creierului uman. Deşi cartografierea creierului oferă un potenţial ştiinţific profund, costul şi scala demersului evidenţiază sarcina monumentală în faţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici