VIDEO  Al doilea incident în 24 de ore: 230 de balene au eşuat pe o plajă din Tasmania

Peste 200 de balene au eşuat pe o plajă din Tasmania, Australia. Acesta este al doilea incident întregistrat în Tasmania în ultimele 24 de ore.

702 afișări
Imaginea articolului Al doilea incident în 24 de ore: 230 de balene au eşuat pe o plajă din Tasmania

Al doilea incident în 24 de ore: 230 de balene au eşuat pe o plajă din Tasmania

Balenele, dintre care jumătate par a fi încă în viaţă, au fost descoperite în Macquarie Harbour, pe coasta de vest a insulei, unde în urmă cu doi ani a avut loc cel mai grav incident de acest tip.

Motivul este necunoscut, iar salvatorii de balene au fost trimişi în ajutor. Incidentul survine la doar o zi după ce pe o plajă din nordul Tasmaniei au fost găsiţi morţi 14 caşaloţi tineri.

Se crede că cele 230 de balene descoperite miercuri în Macquarie Harbour sunt balene pilot. Aceste mamifere foarte sociabile eşuează frecvent deoarece călătoresc în comunităţi mari şi se bazează pe o comunicare constantă.

Experţii plănuiesc o operaţiune de salvare, dar operaţiunea va fi „complexă" din cauza poziţiei, a explicat departamentul de mediu din Tasmania. Macquarie Harbour este un golf puţin adânc, situat într-o zonă rurală de pe coasta de vest a statului. Specialiştii estimează că nu vor putea fi salvate prea multe balene.

În septembrie 2020, a fost lansată o uriaşă operaţiune de salvare atunci când aproape 500 de balene pilot au eşuat în acelaşi port. Mai mult de 380 dintre balenele pilot au murit, dar aproximativ 100 au supravieţuit datorită salvatorilor.

Vanessa Pirotta, cercetător în domeniul faunei sălbatice, a declarat pentru BBC că asemănările dintre cele două incidente, adică aceeaşi specie, acelaşi loc, aceeaşi perioadă a anului, sunt „neobişnuite" şi îngrijorătoare.

Este posibil ca balenele să se fi „rătăcit", să fi urmat un lider bolnav sau să se fi dezorientat în ape mai puţin adânci, a spus ea. De asemenea, schimbările climatice ar putea avea un impact deoarece modificările mediului, ale temperaturii apei sau ale habitatelor de pradă ar pot deruta balenele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici