Albert de Monaco vrea să facă scufundări pe fundul lacului Baikal

Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi preşedintele republicii Buryatia din Federaţia Rusă intenţionează să facă scufundări pe fundul lacului Baikal, în 2009, în cadrul unei misiuni de cercetări ştiinţifice, potrivit anunţului făcut de organizatorii acestei expediţii, informează agenţia Ria Novosti.

93 afișări
Imaginea articolului Albert de Monaco vrea să facă scufundări pe fundul lacului Baikal

Albert de Monaco vrea să facă scufundări pe fundul lacului Baikal

"Există posibilitatea ca Viaceslav Nagovitsin şi prinţul Albert al II-lea de Monaco să se afle la bordul submarinului. Dacă va fi aşa, proiectul nostru de cercetare va beneficia de şanse sporite pentru o finanţare viitoare", a declarat Arnold Tulokhonov, directorul Institutul pentru Gestionarea Naturii din regiunea Baikal, afiliat Academiei de Ştiinţe din Rusia, în timpul unei conferinţe organizate pentru strângerea de fonduri destinate conservării naturii din regiunea lacului Baikal.

Lacul Baikal, situat în sud-estul Siberiei, este cunoscut de localnici sub denumirea de "Marea Sacră", fiind cel mai vechi şi mai adânc lac din lume, format în urmă cu 25 de milioane de ani. Aflat în patrominiul mondial UNESCO, lacul reprezintă o mare parte din rezervele de apă dulce ale planetei şi este căminul mai multor specii unice de floră şi faună.

Două minisubmarine au explorat fundul lacului Baikal în cadrul unei misiuni ce a cuprins 52 de scufundări în perioada iulie - septembrie 2008, în cadrul primei faze a studiului de explorare a adâncimilor lacului Baikal. Multe întrebări au rămas fără răspuns, inclusiv cele care vizează originea lacului şi natura unică a organismelor care îl populează.

În timpul acestor scufundări, cercetătorii au prelevat câteva mostre de petrol care se scurge printre crăpăturile scoarţei tectonice în straturile de roci de pe fundul lacului şi este apoi digerat de anumite organisme care trăiesc pe fundul lacului Baikal.

A doua fază a acestei misiuni de explorare va debuta în primăvara anului 2009, va dura peste doi ani şi va cuprinde 160 de scufundări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici