Alimentaţia vegetariană, dăunătoare pentru mediu

Alimentaţia vegetariană poate fi mai dăunătoare pentru mediul înconjurător decât stilul de viaţă bazat pe diete alimentare ce conţin carne, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, informează Daily Mail, în ediţia online.

71 afișări
Imaginea articolului Alimentaţia vegetariană, dăunătoare pentru mediu

Alimentaţia vegetariană, dăunătoare pentru mediu (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Activiştii ecologişti şi adepţii dietelor vegetariene au insistat vreme de mulţi ani, atrăgându-le atenţia persoanelor care consumă carne în dietele lor zilnice asupra faptul că industria creşterii animalelor reprezintă o sursă majoră de poluare a atmosferei terestre cu gaze cu efect de seră.

Oamenii de ştiinţă au relevat recent însă că renunţarea la produsele din carne nu este o alternativă ecologică aşa cum se credea în trecut.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Cranfield (Marea Britanie) a relevat faptul că renunţarea la carnea de vită sau de oaie din alimentaţie, în favoarea produselor substituente importate, precum Tofu şi Quorn, conduce la creşterea suprafeţelor de terenuri cultivate, favorizând fenomenul de despădurire.

În plus, tehnologiile de producţie folosite pentru fabricarea produselor alimentare ce înlocuiesc carnea sunt mari consumatoare de energie, iar produsele finite sunt intens procesate, se afirmă în acest studiu, ce ca fost comandat de World Wide Fund for Nature (WWF).

Donal Murphy-Bokern, unul dintre autorii acestui studiu şi fost director al Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Agricultură din Marea Britanie, a declarat într-un interviu acordat revistei Times: "Pentru anumite persoane, Tofu şi alţi substituenţi pentru carne simbolizează produse ecologice, însă ele nu merită cu adevărat această «medalie de onoare» pe care anumite persoane le-o acordă".

La rândul ei, Liz O'Neill, de la Vegetarian Society, a declarat: "Dacă doreşti să reduci impactul negativ asupra mediului înconjurător alegând să devii vegetarian, atunci cu siguranţă nu este o idee prea bună să te bazezi pe produse alimentare intens procesate".

Un purtător de cuvânt din partea WWF a ţinut să reamintească totuşi că industria de creştere a animalelor produce mari cantităţi de metan, un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici