Alimentele antiinflamatoare combat crampele menstruale - studiu

  • Aproximativ 85% dintre femei suferă de balonări dureroase, crampe şi dureri abdominale în timpul menstruaţiei, iar pentru unele dintre ele problemele pot dura ani de zile.
  • Dar există ajustări comportamentale pe care fetele şi femeile tinere le pot face pentru a reduce durerea, potrivit unei noi analize a studiilor.
1679 afișări
Imaginea articolului Alimentele antiinflamatoare combat crampele menstruale - studiu

Alimentele antiinflamatoare combat crampele menstruale - studiu

Deoarece durerile menstruale reprezintă o cauză principală a absenteismului şcolar în cazul adolescentelor, este important să se exploreze opţiunile care pot minimiza durerea", a declarat Dr. Stephanie Faubion, director al Centrului pentru sănătatea femeii de la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida, într-o declaraţie. Ea nu a fost implicată în acest studiu.
 
„Modificarea dietei ar putea fi o soluţie relativ simplă care le-ar putea oferi o uşurare substanţială", a declarat Faubion, care este şi director medical al Societăţii Nord-Americane pentru Menopauză, despre rezultatele cercetării.
 
Rezumatul, prezentat miercuri la întâlnirea anuală a NAMS, a explorat legătura dintre dietă şi dismenoree, termenul medical pentru perioadele dureroase. Autorul principal, Serah Sannoh, a declarat că a devenit interesată de acest subiect din cauza propriilor dureri menstruale, care o chinuie încă din adolescenţă, potrivit CNN.
 
„Am descoperit că dietele bogate în alimente inflamatorii, cum ar fi cărnurile de origine animală, uleiul, zaharurile, sărurile şi cafeaua, contribuie la un risc crescut de durere în timpul menstruaţiei unei femei", a declarat Sannoh, care a efectuat cercetarea în calitate de stagiară la Şcoala Medicală Robert Wood Johnson a Universităţii Rutgers din New Jersey. În prezent, ea este studentă la medicină la Şcoala de Medicină Lewis Katz a Universităţii Temple din Philadelphia.

Care este soluţia

Dovezile ştiinţifice au arătat că o dietă sănătoasă, un somn bun şi exerciţiile fizice sunt măsuri eficiente pentru a reduce durata şi severitatea crampelor, a declarat Christmas. Dar ea a menţionat că este important ca femeile să consulte un furnizor de servicii medicale: „Asiguraţi-vă că nu există o altă afecţiune medicală care ar putea contribui, de asemenea, la simptome”.

O parte a problemei este un dezechilibru între acizii graşi omega-3 şi omega-6, a constatat Sannoh. Acizii graşi omega-3, care se găsesc în alimente precum somonul, tonul, sardinele, stridiile, nucile, seminţele de chia şi de in, sunt antiinflamatori. Studiile i-au asociat cu o reducere a riscului pentru multe boli cronice declanşate de inflamaţie.

Atunci când aveţi o dietă care echilibrează acizii graşi omega-3 şi omega-6 şi diminuaţi cantitatea de alimente inflamatorii pe care le ingeraţi, acest lucru va diminua experienţa menstruală dureroasă", a adăugat ea.

Există un beneficiu în plus în adoptarea unui stil de viaţă antiinflamator, a spus aceasta. „Aceste diete sunt, de asemenea, asociate cu mai puţină hipertensiune arterială, mai puţine boli cardiovasculare, mai puţin diabet, mai puţine probleme artritice, scăderea morbidităţii şi a mortalităţii, în special după menopauză", a spus Christmas.

Ce se întâmplă în organism

Pe măsură ce corpul se pregăteşte pentru menstruaţie, celulele endometriale care au construit o căptuşeală în uter pentru a primi un ovul fertilizat încep să se descompună. Pe măsură ce o fac, aceste celule eliberează cantităţi mari de acizi graşi numiţi prostaglandine pentru a face ca stratul uterin să se contracte şi să expulzeze ţesutul nefolosit. De asemenea, organismul eliberează prostaglandine în mod natural în timpul travaliului pentru a deschide colul uterin în vederea naşterii.

Prostaglandinele acţionează ca nişte hormoni, determinând vasele de sânge şi muşchii netezi să se strângă, ceea ce duce la crampe şi durere. Cercetătorii au descoperit că nivelurile de prostaglandine sunt mai ridicate şi contracţiile uterine sunt mai puternice şi mai frecvente la femeile cu dureri menstruale decât la femeile care au dureri mici sau nu au dureri, potrivit American Association of Family Physicians.
 
Consumul de alimente inflamatorii nu face decât să sporească disconfortul, au constatat studiile. Alimentele foarte procesate şi bogate în zahăr şi alimentele grase şi unsuroase sunt vinovaţi comuni - un studiu din 2018 a constatat că studentele de la facultate care mâncau mai multe gustări aveau mai multe dureri în timpul menstruaţiei.
 
Un alt studiu din 2018, realizat pe studentele spaniole, a constatat că femeile care beau cola şi mâncau carne aveau mai multe şanse să sufere dureri în timpul ciclului decât cele care mâncau mai multe legume şi fructe. De fapt, un studiu din 2020 a constatat că femeile care mâncau mai puţin de două porţii de fructe pe zi erau mai predispuse să sufere dureri în timpul ciclului menstrual.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici