Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Arheologii au descoperit în Europa „piramide” mai vechi decât cele din Egipt

Arheologii au descoperit în Europa „piramide” mai vechi decât cele din Egipt

Arheologii au descoperit în Polonia morminte megalitice de 5.500 de ani, mai vechi decât piramidele din Giza, care oferă perspective rare asupra ritualurilor neolitice.
Foto: Facebook

O descoperire arheologică în regiunea Wielkopolska din Polonia a scos la iveală două morminte masive, despre care se crede că au peste 5.500 de ani, cu aproape un mileniu mai vechi decât piramidele din Giza, scrie Live Mint.

Structurile, numite „piramidele poloneze”, au fost descoperite în pădurea din satul Wyskoc, în Parcul Natural Dezydery Chłapowski, iar săpăturile sunt conduse de arheologi de la Universitatea Adam Mickiewicz. Anunțul a fost făcut public de autoritățile locale ale parcului pe rețelele sociale.

Performanțe inginerești neolitice

Aceste morminte trapezoidale monumentale, atribuite culturii Paharului cu pâlnie (Funnelbeaker), măsoară până la 200 de metri lungime și 4 metri înălțime.

Construite doar cu unelte primitive, includ pietre uriașe de până la 10 tone, o dovadă a abilităților inginerești impresionante ale comunităților neolitice.

Mormintelor le-a fost dată o orientare cardinală precisă, indicând cunoștințe astronomice și intenții ritualice.

Înmormântări sacre și ofrande funerare

În interior, arheologii se așteaptă să găsească înmormântări individuale, cu decedații întinși pe spate și cu picioarele orientate spre est, reflectând convingeri spirituale.

Obiectele funerare includ vase ceramice, topoare de piatră și recipiente ritualice , unele folosite posibil pentru opiu.

Specialiștii cred că aceste morminte erau destinate figurilor de rang înalt, precum preoți sau șamani, în ciuda caracterului egalitar al societății Funnelbeaker.

Mai vechi decât Stonehenge

Datând din mileniul al IV-lea î.e.n., aceste morminte sunt printre cele mai vechi structuri megalitice din Europa, chiar mai vechi decât Stonehenge.

Pădurea le-a protejat de eroziune, conservând o piesă rară din istoria neolitică.