Articulaţii şi cartilaje regenerate pe cale naturală, obţinute de cercetători

O echipă de cercetători americani a reuşit să obţină, în cadrul unui studiu realizat pe iepuri, regenerarea pe cale naturală a articulaţiilor şi a cartilajelor, pornind de la câteva celule suşă cultivate in vivo.

11649 afișări
Imaginea articolului Articulaţii şi cartilaje regenerate pe cale naturală, obţinute de cercetători

Articulaţii şi cartilaje regenerate pe cale naturală, obţinute de cercetători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această reuşită i-a determinat pe cercetătorii americani să afirme că, în viitorul nu foarte îndepărtat, oamenii vor putea să nu mai apeleze la articulaţiile artificiale.

Artroza, o maladie care afectează aproape jumătate din populaţia lumii în vârstă de peste 65 de ani, cauzează o degradare a cartilajului şi a osului, necesitând adeseori implanturi de articulaţii artificiale, realizate din materiale metalice şi sintetice. Aceste articulaţii au o durată de viaţă limitată, impunând astfel necesitatea unei noi operaţii, după 10-15 ani, la pacienţii care vor avea deja o vârstă destul de înaintată.

Cercetătorii americani de la Universitatea Columbia din New York au înlăturat articulaţia sinovială a membrelor posterioare la 10 şoareci - zona ce conţinea cartilajul articular şi osul.

Medicii au înlocuit extremitatea osului humerus cu o matrice biologică în care au injectat un ser ce conţinea un factor de creştere, care stimulează procesul de diferenţiere celulară.

După patru săptămâni, organismele celor 10 iepuri au regenerat integral cartilajul şi osul suprimat, recăpătându-şi capacitatea de a se deplasa.

În opinia medicilor americani, "regenerarea cartilajului şi a osului pornind de la celulele suşă ale organismului gazdă, fără a extrage celule suşă din corp, poate conduce la câteva aplicaţii clinice reuşite" pentru pacienţii care au nevoie de regenerarea articulaţiilor genunchilor, umerilor, şoldului sau degetelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici