Astronauţii de pe ISS au efectuat cu succes o ieşire în spaţiu

Doi cosmonauţi ruşi din echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au efectuat, marţi, o nouă ieşire în spaţiu pentru a instala echipamente speciale pentru conectarea la staţie a unui modul de cercetare rusesc, a anunţat Centrul rus de control al zborurilor spaţiale (Tsoup).

88 afișări
Imaginea articolului Astronauţii de pe ISS au efectuat cu succes o ieşire în spaţiu

Astronauţii de pe ISS au efectuat cu succes o ieşire în spaţiu (Imagine: Mediafax/AFP)

Ieşirea în spaţiu a celor doi astronauţi, Serghei Volkov şi Oleg Kononenko, a durat şase ore, a menţionat Tsoup, citat de agenţia Interfax. Misiunea a avut rolul de a încheia procedurile începute în cursul unei ieşiri spaţiale organizate la sfârşitul săptămânii trecute.

Astronauţii au instalat echipamente speciale pentru următoarea conectare la staţie a unui modul de cercetare rusesc şi au montat material electronic greu destinat noilor experimente geofizice.

Cei doi cosmonauţi au încheiat, vineri, cu succes, o ieşire în spaţiu de aproximativ şase ore, reuşind să recupereze un motor care s-a aflat, recent, la originea a două reveniri dificile pe Pământ.

"Cosmonauţii şi-au îndeplinit principala misiune: au îndepărtat un bulon exploziv şi l-au aşezat într-o cutie, unde va rămâne până la revenirea lor pe Terra", a anunţat Tsoup.

Potrivit specialiştilor, o defecţiune în funcţionarea unuia din cei cinci buloni explozivi ce permit separarea de compartimentul de serviciu a capsulei care îi aduce pe astronauţi pe Pământ ar fi constituit cauza aterizărilor dificile ale echipajelor revenite pe Terra în aprilie 2008 şi în octombrie 2007.

Cele două incidente au avut drept cauză faptul că "unul din cei cinci buloni explozivi nu a funcţionat", iar separarea secţiunilor s-a produs prea târziu, a explicat şeful agenţiei spaţiale ruse, Anatoli Perminov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici