Care sunt cele mai eficiente remedii împotriva mahmurelii

Sandvişul cu brânză şi bananele se numără printre soluţiile eficiente contra mahmurelii ce poate să apară după petrecerea de Crăciun. În timpul sezonului sărbătorilor de iarnă, există destul de multe şanse să vă treziţi după o petrecere simţindu-vă mai puţin "strălucitor" ca în alte dimineţi.

2471 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele mai eficiente remedii împotriva mahmurelii

Care sunt cele mai eficiente remedii împotriva mahmurelii (Imagine: Mediafax Foto)

Deşi medicina modernă nu a inventat deocamdată un medicament contra mahmurelii, există totuşi câteva metode deja testate care reuşesc să diminueze simptomele mahmurelii, afirmă autorii unui articol postat pe site-ul dailymail.co.uk.

La ce soluţii apelează medicii? Prezentăm mai jos câteva dintre soluţiile recomandate de unii dintre specialiştii britanici pentru a combate efectele mai puţin plăcute ale unei petreceri de Crăciun.

Samantha Tross, chirurg pediatru la Ealing Hospital NHS Trust din Marea Britanie, recomandă un cocktail Virgin Mary.

"Beau un cocktail Virgin Mary după ce mă trezesc. Sucul de roşii şi de ţelină sunt rehidratante eficiente, care ajută organismul să îşi refacă doza necesară de vitamine şi reechilibrează balanţa de minerale din sânge. Sucul de lămâie conţine vitamina C, reducând riscul apariţiei unei răceli, iar puţin chili alungă durerile de cap, întrucât conţine capsaicină, o substanţă cu proprietăţi care alungă durerea. Nu fiţi tentaţi să adăugaţi votcă, deoarece ea ar pune o presiune şi mai mare asupra ficatului", a declarat Samantha Tross.

Adrian Morris, directorul Surrey Allergy Clinic din Londra, recomandă cocktailul Rederroca.

"Beau un litru de apă şi iau două tablete de paracetamol când ajung acasă. Veţi avea parte, probabil, de o noapte agitată, mergând destul de des la toaletă pentru a urina, dar rezultatul final va merita acest efort. În dimineaţa următoare pun o tabletă de Berocca (tabletă efervescentă ce conţine vitamina C şi complexul de vitamine B, n.r.) - pentru a înlocui vitaminele - într-un pahar cu Red Bull şi, dacă am timp, mănânc o omletă cu şuncă. Poate că nu sună prea frumos, dar cu siguranţă va avea un gust bun", a declarat Adrian Morris.

Eddie Chaloner, consultant în chirurgia vasculară la Lewisham Hospital din Londra, recomandă o banană.

"Evitaţi prăjelile în dimineaţa de după petrecere, deoarece riscaţi să introduceţi în organism o cantitate deloc necesară de grăsimi saturate. Întotdeauna mâncaţi o banană - este blândă cu stomacul şi ajută la menţinerea glicemiei. Bananele conţin şi mult potasiu, un mineral care se pierde atunci când consumăm alcool, iar lipsa sa contribuie la instalarea simptomelor de deshidratare, caracteristice mahmurelii", a declarat Eddie Chaloner.

Andy Dowson, specialist în migrene, la King's College London, recomandă să beţi un pahar cu lapte şi apoi să încercaţi să dormiţi.

"Eu beau un pahar cu lapte înainte să merg la culcare. Laptele împiedică rinichii să mai producă urină şi în acest fel puteţi să vă hidrataţi corpul, fără să mai fiţi nevoiţi să vă treziţi pentru a merge (des) la toaletă pe timpul nopţii", afirmă Andy Dowson.

Dermatologul Sam Bunting recomandă pâinea prăjită unsă cu puţină miere.

"Mănânc pâine prăjită unsă cu puţină miere şi beau multă apă, înainte să merg la culcare. Fructoza vă ajută să scăpaţi de acetaldehide, substanţe produse în corp atunci când alcoolul este metabolizat, oferindu-vă a doua zi o dimineaţă liniştită. Mănânc şi avocado amestecat cu citrice şi coriandru, a doua zi dimineaţă, pentru acizii graşi omega-3 şi pentru a-mi menţine nivelul de hidratare, iar vitamina C mă ajută să mă simt proaspăt", a precizat Sam Bunting.

Ian Marber, consultant în nutriţie şi director al publicaţiei The Food Doctor, recomandă turtele de ovăz sau sandvişurile cu brânză, înainte de a consuma alcool.

"Dacă mergeţi la o petrecere după orele de muncă, asiguraţi-vă mai întâi că aţi mâncat ceva ce conţine proteine, grăsime şi carbohidraţi. Aceste substanţe împiedică alcoolul să fie absorbit prea repede. Turtele de ovăz şi humusul sunt ideale, dar şi un sandviş cu brânză este la fel de eficient. Merită să beţi şi un pahar cu suc de portocale diluat cu apă sau să mâncaţi un iaurt înainte să mergeţi la culcare. În acest fel, concentraţia de zahăr din sânge va rămâne constantă pe timpul nopţii", a declarat Ian Marber.

Jonathan Chick, consultant în psihiatrie la Edinburgh University Medical School, recomandă gustările uşoare care sunt servite de obicei în baruri.

"Alegeţi băuturile de culori deschise, precum vinul alb. Băuturile de culori închise, precum vinul roşu, conţin substanţe suplimentare, denumite «congenere», care generează produse derivate toxice, otrăvind celulele corpului şi accentuând simptomele mahmurelii. Eu încerc să mănânc cipsuri, alune şi alte gustări uşoare servite în baruri, de fiecare dată când beau un pahar de alcool. Ele împiedică alcoolul să se acumuleze în sânge, evitând astfel mahmureala", a precizat Jonathan Chick.

Bessam Farjo, chirurg specializat în transplantul de păr, recomandă sauna sau şedinţele de aburi.

"După ce am consumat alcool, merg la saună sau fac şedinţe de aburi. Însă dacă rezistaţi bine a doua zi, faceţi câteva exerciţii fizice în sala de gimnastică. Veţi elimina toxinele prin transpiraţie şi veţi stimula procesul de sintetizare a substanţelor care vă fac să vă simţiţi bine, denumite endorfine, din corp", a explicat Bessam Farjo.

Sarah Burnett, fizioterapeut, recomandă să dormiţi pe partea dreaptă a corpului.

"Atunci când mergeţi la culcare, lungiţi-vă pe partea dreaptă a corpului. Această poziţie ajută stomacul să elimine acidul gastric, asociat cu ameţeala şi cu mahmureala. Stomacul este un fel de sac, aşezat pe diagonală în corp, de la stânga spre dreapta. Aşezându-vă pe partea dreaptă, ajutaţi tractul digestiv şi veţi scăpa de senzaţia de greaţă", a declarat Sarah Burnett.

Chris Eden, medic urolog la Hampshire Clinic, recomandă să alegeţi un vin bun.

"Dacă veţi bea vin, alegeţi-l pe cel mai scump pe care vi-l permiteţi. Atunci când alcoolul este metabolizat în organism, el produce o substanţă toxică, denumită acetaldehidă. Oricum, vinul iefin conţine deja această substanţă într-o anumită cantitate, din cauza procesului de fabricaţie. Veţi fi mai puţin mahmur dacă veţi opta pentru un vin de calitate superioară", a declarat Chris Eden.

James Thompson, medic generalist în Londra, recomandă să beţi un shake de proteine.

"Eu beau un milkshake cu proteine înainte să merg la culcare. Proteinele sunt o sursă excelentă de energie, care se eliberează într-un ritm lent, şi ele vor fi asimilate în organism până dimineaţă, când vă treziţi, ridicând concentraţia de zahăr din sânge. Alegeţi shake-uri care conţin ingredientul cisteină - această proteină ajută ficatul să metabolizeze substanţele generate de procesul de absorbţie a alcoolului", a explicat James Thompson.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici