Cea mai veche perlă din lume, datând din urmă cu 7.500 de ani, descoperită în Emiratele Arabe Unite

Cea mai veche perlă din istoria omenirii, datând din urmă cu circa 7.500 de ani, a fost descoperită într-un sit neolitic din Emiratele Arabe Unite, au anunţat arheologii francezi care au examinat-o recent.

754 afișări
Imaginea articolului Cea mai veche perlă din lume, datând din urmă cu 7.500 de ani, descoperită în Emiratele Arabe Unite

Cea mai veche perlă din lume, datând din urmă cu 7.500 de ani, descoperită în Emiratele Arabe Unite (Imagine: www2.cnrs.fr)

Potrivit cercetătorilor de la Centre national français de la recherche scientifique (CNRS), care au anunţat această descoperire, joi, într-un comunicat, până în prezent, gemologii au popularizat ideea potrivit căreia cea mai veche perlă din lume - datând din urmă cu 5.000 de ani - provenea dintr-un sit preistoric japonez.

Perla care a fost descoperită într-o aşezare umană de pe coasta Golfului Persic, Umm al-Quwain 2, din Emiratele Arabe Unite, a fost datată cu carbon 14 şi a fost creată în urmă cu 7.500 de ani.

"Aceste rezultate, coroborate cu descoperirile precedente de perle făcute pe litoralul Arabiei de sud-est, atestă existenţa în această regiune a lumii a celei mai vechi practici de pescuire a scoicilor producătoare de perle", pentru valoarea estetică a acestora, folosite uneori în scopuri rituale.

"Perlele fine ocupau un loc special în riturile funerare. Astfel, perla descoperită, nestrăpunsă, era depusă în mormântul unui bărbat din necropola din Umm al Quwain 2. În alte necropole, perlele erau aşezate pe faţa defunctului, mai ales deasupra buzei sale superioare", au explicat oamenii de ştiinţă.

Studiul arheologilor şi istoricilor francezi, publicat în revista Arabian Archaeology and Epigraphy, arată importanţa pe care perlele o aveau pentru străvechile comunităţi umane din Golful Persic şi din partea de nord de Oceanului Indian, reprezentând un element major din identitatea lor culturală.

Analiza acestei perle a fost realizată de laboratoarele Archéologies et sciences de l'antiquité (ArScAn) din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici