Ceaiul verde - cea mai consumată băutură din lume, alături de apă. Care este băutura preferată a românilor

Ceaiul verde - cea mai consumată băutură din lume, alături de apă, şi considerat de specialişti drept o sursă naturală de hidratare, cu rol în prevenirea unor afecţiuni cronice - este mai puţin popular în România, unde oamenii preferă cafeaua şi laptele, arată un studiu prezentat marţi în Capitală.

2454 afișări
Imaginea articolului Ceaiul verde - cea mai consumată băutură din lume, alături de apă. Care este băutura preferată a românilor

Ceaiul verde - cea mai consumată băutură din lume, alături de apă. Care este băutura preferată a românilor (Imagine: Merdiafax Foto/AFP)

În clasamentul băuturilor consumate zilnic de români conduce apa îmbuteliată (66,2%), urmată îndeaproape de cafea (64%). Pe locul trei se află laptele (53,4%), iar ceaiul este a patra opţiune (44,5%), relevă aceeaşi cercetare, coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia, asociind în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice, şi nu cu băutura provenită din frunzele arbustului de ceai, potrivit studiului.

Obiceiurile de consum ale românilor în ceea ce priveşte ceaiul sunt în favoarea infuziilor din plante, fapt ce demonstrează o abordare curativă, în timp ce creşterea consumului de ceai verde ar favoriza prevenţia.

"Teanina din ceaiul verde ajută organismul să se menţină relaxat şi atent pe parcursul întregii zile. Cafeina din ceai acţionează ca stimulent uşor şi, spre deosebire de cafeina din cafea, care îşi face efectul imediat, se eliberează mai încet din organism. Acest efect mai lent constituie un avantaj, întrucât starea de bine, de revitalizare pe care o induce în organism, se va prelungi cu mult faţă de cea dată de cafea. În plus, ceaiul verde reuşeşte să combine perfect beneficiile apei pure cu plăcerea gustului", a explicat Mencinicopschi.

Cele mai populare tipuri de ceai pe care le beau românii sunt infuziile de plante medicinale, preferate de 50% dintre băutorii de ceai, şi infuziile aromatice (44%).

Doar 19% dintre respondenţi au spus că au obiceiul de a bea ceai verde cald şi doar 6% consumă ceai verde rece, conform studiului.

În mod tradiţional, românii asociază ceaiul cu infuziile de plante, incluzând aici şi ceaiul verde şi pe cel negru. Totuşi, 83% dintre români nu cunosc compoziţia ceaiului verde sau a ceaiului negru, arată cercetarea.

Consumat în Asia de aproape 5.000 de ani, ceaiul verde are proprietăţi deosebite, a subliniat profesorul Mencinicopschi. Beneficiile acestei băuturi la nivel fizic, mental şi spiritual au fost confirmate în timp de cercetări ştiinţifice.

Ceaiul verde reprezintă, astfel, o importantă sursă naturală de hidratare şi este un aliat al sănătăţii, susţinând apărarea naturală a organismului, susţin specialiştii.

"Ceaiului verde este asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare şi cu prevenirea unor afecţiuni cronice precum obezitatea, diabetul sau declinul funcţiei cognitive. Este important ca şi românii să includă cantităţi mai mari de ceai verde în dieta zilnică, acesta fiind o alternativă mult mai sănătoasă la cafea şi un susţinător al sănătăţii datorită proprietăţilor de prevenţie a anumitor afecţiuni. Fie că ne facem un ceai cald acasă sau la birou, fie că optăm pentru varianta tip ice tea, ceaiul verde este o băutură la îndemână în orice moment al zilei", a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit aceluiaşi Mencinicopschi, apa şi ceaiul trebuie "mâncate", adică băute cu înghiţituri mici. Mai mult, şi apa se bea cu măsură, respectiv cel mult greutatea corporală înmulţită cu 30mg. Peste cantitatea rezultată din acest calcul, apa devine dăunătoare, a subliniat specialistul.

În privinţa perioadei din zi când românii preferă să consume ceai, dimineaţa (46,6%) şi seara (30,1%) sunt intervalele favorite, conform studiului.

Laptele este, de asemenea, o băutură "de dimineaţă" (52%) sau "de seară" (21,1%) pentru români. Liderul incontestabil al dimineţilor româneşti rămâne însă cafeaua, preferată de 83,1% dintre respondenţi.

Studiul a evidenţiat şi faptul că, pe parcursul întregii zile, românii aleg să bea apă îmbuteliată sau băuturi răcoritoare, în timp ce băuturile alcoolice sunt consumate în special seara (74,5%).

Cercetarea a fost realizată de Operations Research, cu sprijinul Lipton, în perioada ianuarie-februarie 2012, pe un eşantion de 1.200 de persoane din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

"Ne-am gândit să sprijinim acest proiect deoarece eram interesaţi să aflăm ce-şi doresc consumatorii români şi care este relaţia lor cu ceaiul verde, o băutură savurată din cele mai vechi timpuri, dar, iată, mai puţin consumată în România. Sperăm că, pe lângă beneficiile incontestabile asupra sănătăţii, românii vor îndrăgi din ce în ce mai mult gustul ceaiului verde, savurându-l cu plăcere în orice anotimp. În alegerea unei băuturi, contează foarte mult gustul, iar în ceea ce priveşte ceaiul verde - cald sau ice tea - există diferite variante cu fructe, de exemplu cu lămâie, care transformă această băutură într-o reală savoare", a spus manager Lipton Dana Iordache.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici