Concediul maternal în UE s-ar putea prelungi de la 14 la 18 săptămâni - proiect

Comisarul european al muncii şi afacerilor sociale, Vladimir Spidla, intenţionează să ceară prelungirea duratei concediului maternal, în Uniunea Europeană, de la 14 la 18 săptămâni, urmând să prezinte un proiect de directivă în 8 octombrie, relatează publicaţia germană Wirtschaftswoche.

70 afișări
Imaginea articolului Concediul maternal în UE s-ar putea prelungi de la 14 la 18 săptămâni - proiect

Comisarul european al muncii şi afacerilor sociale, Vladimir Spidla (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit jurnaliştilor germani, proiectul prevede, printre altele, şi plata salariului întreg pe toată perioada concediului maternal.

Spidla, de origine cehă, a pledat pentru egalitatea şanselor şi necesitatea îmbunătăţirii condiţiei femeii, potrivit Wirtschaftswoche.

"O pauză maternală mai lungă ar avea un efect pozitiv asupra relaţiei cu copilul şi ar putea ajuta femeile să rămână active pe piaţa muncii", potrivit proiectului de directivă, citat de publicaţia germană.

Directiva actuală, care datează din 1992, prevede o pauză de 14 săptămâni, dintre care cel puţin două sunt în mod obligatoriu acordate înainte sau după naştere.

Documentul actual prevede şi menţinerea unei remuneraţii şi/sau a unui beneficiu de prestaţie adecvată", care "să asigure anumite sume cel puţin echivalente cu cele pe care le-ar primi angajata în cazul unei întreruperi a activităţii din motive medicale". Cu alte cuvinte, o remuneraţie cel puţin echivalentă cu îndemnizaţia în caz de boală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici