CRABUL YETI ŞI CARACATIŢA ALBĂ: Cele mai ciudate noi specii descoperite în Antarctica - GALERIE FOTO

O stea de mare cu şapte braţe, o caracatiţă albă şi un crab "Yeti" cu cleşti uriaşi se numără printre speciile marine ciudate descoperite de cercetătorii britanici în Oceanul Antarctic, în apropiere de izvoare cu apă caldă.

1692 afișări
Imaginea articolului CRABUL YETI ŞI CARACATIŢA ALBĂ: Cele mai ciudate noi specii descoperite în Antarctica - GALERIE FOTO

Colonie de crabi Yeti (Imagine: Discovery)

Potrivit revistei PloS Biology, aceste specii au fost descoperite pentru prima dată în 2010, atunci când un robot submarin a vizitat regiuni situate între continentul antarctic şi zona meridională a Americii de Sud.

Aceste zone obscure, situate la circa 2.500 de metri adâncime, adăpostesc numeroase izvoare care eliberează lichide ale căror temperaturi pot depăşi 380 de grade Celsius.

GALERIE FOTO

"Aceste izvoare atrag animale care nu există în nicio altă parte pe planetă şi care îşi obţin energia nu de la Soare, ci din elemente chimice precum hidrogenul sulfurat", a declarat principalul autor al studiului, Alex Rogers, profesor la Universitatea Oxford.

Anemonă de mare

"Primul studiu despre izvoarele aflate în apropiere de Antarctica ne-a dezvăluit o lume pierdută, caldă şi obscură, în care prosperă comunităţi întregi de organisme, până acum necunoscute", a subliniat profesorul Alex Rogers.

Caracatiţă albă

Izvoarele calde de pe fundul oceanelor au fost descoperite pentru prima dată în 1977, în largul Insulelor Galapagos din Oceanul Pacific.

Printre speciile descoperite se află mai multe tipuri de anemone de mare, ciripede (crustacee care se fixează pe stânci sau organisme vii) şi caracatiţe. Peştii sunt rari în aceste zone, preferând să rămână la periferia lor.

Crin de mare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici