Demenţa poate fi depistată cu un deceniu înainte de diagnosticul oficial. Un test de sânge identifică "markerii biologici"

Cercetătorii au făcut un pas important către un test de sânge care poate prezice riscul de demenţă cu mai mult de un deceniu înainte ca această afecţiune să fie diagnosticată în mod oficial la pacienţi, potrivit unui studiu citat de The Guardian.

5927 afișări
Imaginea articolului Demenţa poate fi depistată cu un deceniu înainte de diagnosticul oficial. Un test de sânge identifică "markerii biologici"

Demenţa poate fi depistată cu un deceniu înainte de diagnosticul oficial. Un test de sânge identifică markerii biologici

Speranţele pentru acest test au crescut după ce oamenii de ştiinţă au descoperit markeri biologici pentru această afecţiune în probele de sânge colectate de la peste 50.000 de voluntari sănătoşi înscrişi în proiectul UK Biobank.

În urma studiului, analiza sângelui a identificat modele de patru proteine care preziceau apariţia demenţei în general, şi a bolii Alzheimer şi a demenţei vasculare în special, la vârste înaintate. Combinate cu factori precum vârsta, sexul sau educaţia, modelele celor patru proteine au permis cercetătorilor să prezică demenţa cu o precizie estimată la 90% cu aproape 15 ani înainte ca persoanele să primească confirmarea clinică a bolii.

,,Acest nou studiu se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care arată că examinarea nivelurilor anumitor proteine din sângele persoanelor sănătoase ar putea prezice cu precizie demenţa înainte de apariţia simptomelor", a declarat Dr. Sheona Scales, director de cercetare la Alzheimer's Research UK, potrivit The Guardian.

La nivel mondial, peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă şi preconizează ca acest număr să ajungă la 78 de milioane până în 2030. Aproximativ 70% din toate cazurile de demenţă sunt cauzate de boala Alzheimer, iar demenţa vasculară, cauzată de afectarea vaselor de sânge, reprezintă 20% din cazuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici