Expunerea mamei la substanţe toxice ar putea afecta calitatea materialului seminal al copilului pe viitor - studiu

  • Un nou studiu danez revizuit de colegi din Danemarca constată că expunerea mamei la PFAS toxice "substanţe chimice pentru totdeauna" în timpul sarcinii timpurii poate duce la un număr mai mic de spermatozoizi şi la o calitate mai scăzută a spermei mai târziu în viaţa copilului său.
  • PFAS, care se găsesc acum în aproape tot sângele din cordonul ombilical din întreaga lume, interferează cu hormonii esenţiali pentru dezvoltarea testiculelor.
228 afișări
Imaginea articolului Expunerea mamei la substanţe toxice ar putea afecta calitatea materialului seminal al copilului pe viitor - studiu

Expunerea mamei la substanţe toxice ar putea afecta calitatea materialului seminal al copilului pe viitor - studiu

Se ştie că PFAS, substanţe per- şi polifluoroalchilice, perturbă hormonii şi dezvoltarea fetală, iar viitoarea "capacitate de reproducere" este definită în mare măsură pe măsură ce testiculele se dezvoltă in utero în primul trimestru de sarcină, a declarat co-autorul studiului, Sandra Søgaard Tøttenborg, de la spitalul Universităţii din Copenhaga.
 
„Este logic că expunerea la substanţe care imită şi interferează cu hormonii implicaţi în acest proces delicat poate avea consecinţe asupra calităţii materialului seminal mai târziu în viaţă", a declarat Søgaard Tøttenborg.
 
PFAS reprezintă o clasă de aproximativ 12.000 de substanţe chimice utilizate de obicei pentru a face mii de produse rezistente la apă, pete şi căldură. Acestea sunt numite "substanţe chimice veşnice" deoarece se acumulează în oameni şi în mediu şi nu se descompun în mod natural. Un număr tot mai mare de dovezi le leagă de probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, malformaţiile congenitale, bolile hepatice, bolile renale şi scăderea imunităţii, potrivit The Guardian.
 
Studiul, publicat miercuri în Environmental Health Perspectives, a examinat caracteristicile materialului seminal şi hormonii de reproducere la 864 de tineri danezi născuţi din femei care au furnizat probe de sânge în timpul primelor trimestre de sarcină, între 1996 şi 2002.
 
Studiul se bazează pe altele care au descoperit probleme similare, dar este primul care caută expunerea la mai mult de doi compuşi PFAS şi care evaluează expunerea în timpul sarcinii timpurii, care este "perioada primară de dezvoltare" a organului reproducător masculin.
 
Cercetătorii au verificat sângele mamelor pentru 15 compuşi PFAS şi au găsit şapte în concentraţii suficient de mari pentru a fi incluşi în studiu.
 
Acele mame cu niveluri mai ridicate de expunere au crescut mai frecvent bărbaţi adulţi cu un număr mai mic de spermatozoizi, precum şi cu niveluri ridicate de spermă imobilă, ceea ce înseamnă că sperma lor nu înota. Această expunere a crescut, de asemenea, cantitatea de spermatozoizi neprogresivi, spermatozoizi care nu înoată drept sau care înoată în cercuri. Ambele probleme pot duce la infertilitate.
 
Se estimează că substanţele chimice omniprezente se află în 98% din sângele americanilor, iar acestea pot traversa bariera placentară şi se pot acumula în fătul în creştere.
 
O analiză recentă a 40 de studii privind sângele din cordonul ombilical din întreaga lume a constatat că PFAS au fost detectate în toate cele 30.000 de probe examinate colectiv.
 
Ratele infertilităţii sunt în creştere în întreaga lume, adesea din motive neclare, a declarat Søgaard Tøttenborg. „Rezultatele studiilor noastre sunt o piesă importantă în acest puzzle", a adăugat ea. „La fel de important: cu cât ştim mai multe, cu atât putem preveni mai mult".
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici