Frica de căsătorie manifestată de unii bărbaţi ar putea fi genetică

Reticenţa anumitor bărbaţi faţă de căsătorie ar putea fi un "defect" genetic, susţin cercetării suedezi de la Karolinska Institute, într-un studiu publicat în revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Science şi preluat de bbc.co.uk.

39 afișări
Imaginea articolului Frica de căsătorie manifestată de unii bărbaţi ar putea fi genetică

Frica de căsătorie manifestată de unii bărbaţi ar putea fi genetică (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit cercetătorilor, bărbaţii care moştenesc o variaţie genetică ce afectează un anume tip de hormon (vasopresin) sunt predispuşi la conflicte în cadrul cuplului şi prezintă mai multe probabilităţi să se căsătorească.

Studii efectuate pe animale au demonstrat că acelaşi hormon afectează capacitatea acestora de a rămâne monogame.

Cercetătorii au examinat ADN-ul a 552 de perechi de gemeni, toţi implicaţi în relaţii de lungă durată şi cu copii. Unii dintre aceştia locuiau împreună cu partenera, alţii erau căsătoriţi.

Femeile şi bărbaţii care locuiau în cuplu au fost rugaţi să răspundă unor serii de întrebări despre relaţia lor. Răspunsurile acestora au fost apoi comparate cu cele oferite de către fraţii lor gemeni.

Bărbaţii purtători ai versiunii 334 a genei AVPR1A au obţinut punctaje mai mici faţă de soţia sau iubita lor, în ceea ce priveşte stabilitatea în cadrul relaţiei. Potrivit cercetătorilor, aceşti bărbaţi prezintă şanse mai mici de a se căsători, iar dacă sunt deja - prezintă mai multe şanse de a se confrunta cu probleme în căsnicie.

Se presupune că această genă, care este purtată de 40% dintre bărbaţi, ar putea afecta felul în care creierul foloseşte hormonul vasopresin.

Aceeaşi genă a fost asociată şi cu autismul - o boală caracterizată, printre altele, de incapacitatea de a interacţiona şi comunica cu ceilalţi oameni.

"Acesta a fost prima dată când o anumită variaţie a unei gene a fost asociată cu modul în care bărbaţii se implică într-o relaţie", a declarat Hasse Walum, şeful echipei de cercetători.

"Femeile căsătorite cu bărbaţi ce poartă acestă genă sunt, în medie, mai puţin satisfăcute de relaţia lor conjugală decât celelalte femei", a mai spus el.

Cu toate acestea, Walum a subliniat faptul că respectiva genă reprezintă doar o mică parte dintr-un întreg proces, ingredientele necesare pentru o căsătorie fericită fiind cu mult mai multe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici