Genomul grâului, secvenţiat parţial de cercetătorii britanici

Cercetătorii britanici au anunţat, joi, că au realizat "o schiţă de secvenţiere" a genomului grâului, ceea ce reprezintă o etapă importantă pentru creşterea producţiilor obţinute din această cereală, considerată esenţială pentru alimentaţia mondială.

81 afișări
Imaginea articolului Genomul grâului, secvenţiat parţial de cercetătorii britanici

Genomul grâului, secvenţiat parţial de cercetătorii britanici (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Secvenţele de genom ce au fost publicate oferă cercetătorilor şi producătorilor acces la 95% din genele plantei de grâu, se afirmă în comunicatul emis de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), care a finanţat acest studiu.

"Genomul grâului este de cinci ori mai mare decât genomul uman şi reprezintă o provocare imensă pentru oamenii de ştiinţă. Secvenţele genomului reprezintă o unealtă importantă atât pentru cercetători, cât şi pentru producători", a declarat profesorul Keith Edwards de la Universitatea din Bristol, principalul autor al studiului.

Oamenii de ştiinţă au secvenţiat deja în trecut genomurile altor plante de cultură: orez, soia şi porumb.

Această reuşită a cercetătorilor britanici va putea fi utilizată pentru a identifica mai repede diferenţele dintre două varietăţi de grâu şi pentru a repera anumite caracteristici considerate utile (rezistenţa la secetă, la boli, etc).

Genele astfel identificate vor putea fi utilizate fie de către selecţia asistată, pentru ameliorarea varietăţilor cultivate, fie de către transgeneză, pentru obţinerea unor plante modificate genetic.

Rezultatele acestui studiu finanţat din fonduri publice au fost publicate pentru a permite, totodată, unui număr cât mai mare de cercetători să lucreze într-un domeniu, care ar putea, potrivit autorilor, să îmbunătăţească randamentul şi rezistenţa culturilor de grâu în faţa bolilor, secetei şi a insectelor dăunătoare.

Cercetătorii britanici au lucrat pe varietatea Chinese Spring, considerată "şoarecele de laborator pentru cultura de grâu". Descoperirea lor reprezintă o etapă esenţială pentru secvenţierea completă a genomului grâului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici