Google şi NASA vor finanţa o universitate pentru savanţii viitorului

Google şi NASA se folosesc de influenţa pe care o au pentru a finanţa o nouă şcoală în Silicon Valley, Statele Unite, în scopul de a-i pregăti pe viitorii savanţi pentru epoca în care maşinile vor deveni mai inteligente decât oamenii, informează The Financial Times.

39 afișări
Imaginea articolului Google şi NASA vor finanţa o universitate pentru savanţii viitorului

Ames Research Center (Imagine: www.nasa.gov/centers/ames)

Noua instituţie va purta numele de Singularity University şi va fi condusă de Ray Kurzweil, ale cărui previziuni despre ritmul înregistrat de progresul tehnologic l-au făcut să devină o figură controversată în cercurile oamenilor de ştiinţă.

Sprijinul oferit de Google şi NASA demonstrează acceptul de care se bucură opiniile lui Kurzweil în prezent. El a pretins, recent, că până la mijlocul secolului al XXI-lea, inteligenţa artificială o va depăşi pe cea umană, marcând debutul unei alte ere şi al unei alte civilizaţii.

Amplasată în cadrul Ames Research Center, în apropiere de Googleplex, Singularity University va oferi cursuri de biotehnologie, nanotehnologie şi inteligenţă artificială.

Aşa-numita "singularitate" reprezintă o perioadă teoretică a progresului tehnologic din viitorul apropiat. Kurzweil, care este şi un inventator celebru, a popularizat această teorie în cartea pe care a lansat-o în 2005, "The Singularity is Near".

Partizanii acestei idei susţin că, în perioada "singularităţii", maşinile vor fi capabile să se perfecţioneze singure, folosind inteligenţa artificială, iar computerele, care vor fi mai inteligente decât oamenii, vor rezolva problemele privind lipsa resurselor de energie, modificarea climei şi foametea.

Cu toate acestea, mulţi critici susţin că singularitatea este un concept periculos. Unii se tem că o inteligenţă artificială malefică ar putea să anihileze specia umană.

Kurzweil a declarat că această universitate va fi inaugurată curând, deoarece multe dintre tehnologiile actuale se apropie de un moment radical în evoluţia lor. "Ne apropiem de partea ascendentă a curbei evolutive", a explicat Kurzweil. "Nu este vorba doar de electronice şi de computere. Este vorba de orice tehnologie al cărei conţinut informatic poate fi măsurat, ca în cazul geneticii".

Noua universitate este finanţată de Larry Page, cofondator al gigantului Google, şi Peter Diamandis, directorul executiv X-Prize, o organizaţie care oferă diverse fonduri şi sprijină progresul tehnologic.

În ciuda denumirii, această şcoală nu va beneficia de acreditare universitară. Ea va funcţiona, totuşi, după modelul International Space University din Strasbourg (Franţa) - o şcoală interdisciplinară, multiculturală, la înfiinţarea căreia a contribuit şi Diamandis, în 1987.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici