Ileana Badiu şi dr. Anca Sultan semnalează: „Menopauza nu este o boală!” / Peste 40% din femeile active economic din Romania sunt în perimenopauză sau menopauză

  • Peste 40% din femeile active economic din Romania sunt în perimenopauză sau menopauză
  • 1,1 miliarde de femei din lume vor fi la menopauză în 2025
649 afișări
Imaginea articolului Ileana Badiu şi dr. Anca Sultan semnalează: „Menopauza nu este o boală!” /  Peste 40% din femeile active economic din Romania sunt în perimenopauză sau menopauză

Ileana Badiu şi dr. Anca Sultan semnalează: „Menopauza nu este o boală!”

Ileana Badiu şi dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrica-ginecologie, avertizează asupra necesităţii unui program amplu de informare şi educare a populaţiei din România într-o problematică de amploare familială, socială şi medicală: „Menopauza nu este o boală, ci o etapă firească în viaţa oricărei femei, ce implică o anumită simptomatologie, o serie de precauţii şi de tratamente şi care necesită dialog, informare şi pregătire în prealabil pentru a nu impacta negativ sănătatea şi viitorul femeilor în context social, medical şi familial.”

„Marele elefant roz din România”, cum a fost denumit subiectul menopauzei, etapă firească şi fiziologică din viaţa oricărei femei, este aşteptată şi acceptată în tăcere fără informare, fără educare, pregătire sau programe de diagnostic şi tratament pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor inerente.

“O mare parte a vieţii unei femei este petrecută în stadiile de perimenopauză şi postmenopauză. Singura soluţie viabilă este acceptarea menopauzei şi informarea şi adaptarea vieţii şi a societăţii la această stare de fapt. Menopauza nu este o boală, ci o etapă firească în viaţa unei femei, iar ea nu afectează doar individual şi familial, ci impactează întreaga piaţă de muncă, deoarece femeile lucrează în prezent mai mult decât oricând, conduc şi deţin funcţii de conducere. Occidentul ia deja măsuri în acest context în care femeile, ajunse în punctul lor culminant profesional, au de suferit din cauza simptomelor menopauzei şi tind să se retragă din câmpul muncii, debalansând astfel companiile din toate domeniile. Se derulează programe speciale de susţinere activă a acestora, conferinţe de informare, workshopuri şi soluţii clare, care vin în ajutorul femeilor de carieră. Conform fertifa.com există deja un top al companiilor care oferă cele mai bune pachete de beneficii angajatelor aflate la menopauză, precum: servicii de consiliere, ventilatoare de birou, camere liniştite şi camere răcoroase, concedii medicale plătite suplimentar şi program de lucru flexibil, programe pentru manageri care să înţeleagă toate problemele legate de acest subiect şi să vină mereu cu soluţii.”, declară Ileana Badiu, iniţiatoarea celei mai puternice campanii de informare şi educare din România în ceea ce priveşte menopauza, cu efectele şi implicaţiile ei.

Etapele menopauzei, simptomele care anunţă apariţia ei, sugestii de investigaţii şi de tratament, precum şi cele mai frecvente afecţiuni care pot deriva din schimbările hormonale inerente în menopauză pot fi urmărite în serialul video https://youtube.com/playlist?list=PL97E2s7T8iTdhTJg7Mnv9O4QwkVOnbD4T&si=Bu_mfkRvMXIPpJJL, creat de dr. Anca Sultan în demersul de informare şi educare a publicului în ceea ce priveşte perimenopauza, menopauza şi postmenopauza.

Aproape jumătate din populaţia României participantă la activitatea economică a ţării este reprezentată de femei, iar dintre acestea, un procent majoritar este format din femei cu vârsta medie de 40 de ani, potrivit unor date generate de Institutul Naţional de Statistică.

„Populaţia globală a femeilor aflate la menopauză şi postmenopauză este în creştere. În 2021, femeile în vârstă de 50 de ani şi peste reprezentau 26% din totalul femeilor şi fetelor la nivel global. Aceasta a fost în creştere faţă de 22%, în 2011, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar pâna în 2025 vor exista 1,1 miliarde de femei la menopauză, pe tot globul, potrivit womanfirst.org. În zilele noastre, femeile intră la menopauză la vârsta de aproximativ 51 de ani, deşi speranţa de viaţă pentru femei a crescut până la 82 de ani. Asta înseamnă că o femeie este la postmenopauză aproximativ 30 de ani, iar aceasta stare fizică, fără o pregătire şi o precauţie adecvate, poate impacta negativ calitatea vieţii ei. În ceea ce priveşte participarea populaţiei României la activitatea economică, cele mai recente date relevă faptul că populaţia ocupată este de 7,8 mil de persoane, dintre acestea, femeile reprezentând 42,7%. Femeile reprezintă 51,5% din totalul populaţiei rezidente în România, iar vârsta medie a populaţiei feminine este cu 3,5 ani mai mare decât a celei masculine: - vârsta medie feminină: 44,0 ani - vârsta medie masculină: 40,5 ani. Cu ajutorul acestor date putem să ne facem o imagine clară despre cât de importantă este femeia de peste 40 de ani în societatea noastră şi cât este de necesară susţinerea ei generală pentru buna funcţionare a tuturor domeniilor.”, susţin Ileana Badiu şi Ana Bîtu, specialiste în curs de certificare în coaching pentru femeile aflate la perimenopauză şi menopauză, în urma absolvirii Academiei Americane GGS.

Medicii avertizează asupra impactului puternic emoţional şi medical pe care menopauza îl aduce în viaţa pacientelor şi subliniază necesitatea integrării problematicii menopauzei în fluxul medicl de informare, educare, diagnosticare şi tratare personalizată.

„Menopauza este un moment firesc în viaţa oricărei femei şi nu este o problema medicală sau o boală. Din perspectivă medicală, se poate vorbi despre menopauză doar după un an de la ultima menstruaţie. Organismul feminin trece prin transformări profunde în această perioadă. În ciuda faptului că nu este o boală, menopauza poate cauza probleme de sănătate femeilor vulnerabile din punct de vedere emoţional şi fizic şi impactează în mod negativ calitatea vieţii generând afecţiuni ca osteoporoza, boli cardiace, tulburări neurovegetative, dar şi tulburări ale memoriei, cogniţiei şi dispoziţiei. Mulţi dintre doctori sunt ezitanţi în a rezolva problemele generate de menopauză şi de aceea există femei care nu beneficiază de un tratament care le-ar fi benefic. Lipsa dialogului pe acestă temă, informaţiile puţine şi uneori incorecte care se găsesc în spatiul public pot determina femeile să aleagă să sufere în tăcere, considerând că acesta este cursul firesc al vieţii şi că aceasta este o perioadă grea pe care trebuie să o traverseze fără ajutor, aşa cum au făcut şi mamele lor. Doar că medicina din ultima sută de ani a găsit răspunsuri concrete pentru această etapă din viaţa femeii adulte şi poate oferi îmbunătăţiri semnificative ale felului în care femeile aflate la menopauză îşi trăiesc viaţa.”, declară dr. Anca Sultan, medic specialist obstetrică-ginecologie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici