IMAGINE spectaculoasă realizată de telescopul Hubble: 10.000 de galaxii surprinse într-o fotografie

O imagine realizată de telescopul Hubble, într-o perioadă de zece ani, cuprinde mai mult de zece mii de galaxii, unele dintre ele vechi de miliarde de ani.

2064 afișări
Imaginea articolului IMAGINE spectaculoasă realizată de telescopul Hubble: 10.000 de galaxii surprinse într-o fotografie

Imagine spectaculoasă realizată de telescopul Hubble - FOTO (Imagine: Wikipedia)

O imagine realizată de oamenii de ştiinţă de la NASA, cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, a impresionat pe toată lumea datorită numărului mare de galaxii surpinse şi a culorilor vii, obţinute prin includerea luminii ultraviolete, invizibilă ochiului uman, în condiţii normale, relatează Daily Mail.

Imaginea este compusă dintr-o serie de fotografii realizate în spectrul ultraviolet, într-o perioadă de aproape zece ani, care au fost adăugate imaginilor mai vechi, în spectrul vizibil şi cel infraroşu apropiat.

Fotografia dată publicităţii de NASA cuprinde mai mult de 10.000 de galaxii, unele dintre ele mai vechi de 13 miliarde de ani, apărute la doar câteva sute de milioane de ani de la Big Bang. Observarea acestora a fost posibilită graţie includerii luminii ultraviolete, care este emisă de stele foarte fierbinţi, mari şi relativ tinere. Telescopul spaţial Hubble poate realiza astfel de imagini datorită faptului că se află în afara atmosferei terestre, unde stratul de ozon nu afectează lumina ultravioletă.

Imaginea imortalizează o regiune a spaţiului cosmic numită Câmpul ultra profund Hubble (n.r. Hubble Ultra-Deep Field, în limba engleză), care are o densitate mai mică de stele puternic strălucitoare apropiate de Pământ, asftel că cele mai îndepărtate pot fi observate mai uşor. Observată de pe Terra, cu ochiul liber, zona studiată pare mai mică decât o bucată de hârtie cu dimensiunile de 1 milimetru/1 milimetru, aflată la o distanţă de un metru faţă de observator. Regiunea, care acoperă doar 13 milionimi din suprafaţa totală a cerului, cuprinde cel puţin zece mii de galaxii, unele dintre ele, vechi de miliarde de ani. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici