Încălzirea climei contribuie la răspândirea maladiilor mortale

O "duzină mortală" de boli, printre care gripa aviară şi febra tifoidă, se va răspândi cu o mai mare rapiditate din cauza modificărilor climaterice, potrivit reprezentanţilor Wildlife Conservation Society (WCS).

14 afișări
Imaginea articolului Încălzirea climei contribuie la răspândirea maladiilor mortale

Încălzirea climei contribuie la răspândirea maladiilor mortale

Wildlife Conservation Society, care are sediul în grădina zoologică din Bronx, Statele Unite, desfăşoară activităţi în 60 de ţări. Intenţia organizaţiei este de a monitoriza mai bine sănătatea vieţuitoarelor sălbatice, pentru a putea să avertizeze cât mai repede asupra modului de răspândire al factorilor patogeni în urma încălzirii globale.

În lista "duzinii mortale" de boli au fost incluse gripa aviară, babesioza, holera, ebola, paraziţii, ciuma, boala Lyme, febra văii Marelui Rift, boala somnului, tuberculoza şi febra galbenă.

"Chiar şi modificările minore pot avea consecinţe puternice asupra felului în care bolile (animalelor sălbatice) pot să se transmită pe măsură ce clima se modifică", a declarat Steven Sanderson, directorul WCS.

"Termenul de «schimbare a climei» îi face pe oameni să se gândească la calotele glaciare care se topesc, la nivelul mărilor în creştere care ameninţă oraşele şi statele de pe coastă, dar la fel de important este şi modul în care creşterea temperaturilor şi fluctuaţiile de precipitaţii vor schimba distribuţia agenţilor patogenilor periculoşi", a adăugat Sanderson.

"Monitorizarea sănătăţii vieţuitoarelor sălbatice ne va ajuta să prevedem locurile cu probleme şi cum să ne pregătim", a precizat Sanderson.

Specialiştii de la U.N. Climate Panel au declarat că emisiile de gaze, rezultate în principal din folosirea de către oameni a combustibililor fosili, au ridicat temperaturile şi vor distruge circuitul natural al ploilor, având ca efect valuri de căldură şi topirea calotelor glaciare.

"Mii de ani oamenii au cunoscut legătura dintre sănătate şi vreme", a spus William Karesh, reprezentantul WCS, în timpul conferinţei de la Barcelona, prilejuită de congresul Organizaţiei Internaţionale pentru Protejarea Naturii (IUCN).

El a mai spus că raportul WCS nu a fost o simplă listă exhaustivă, ci o ilustrare a bolilor infecţioase care ameninţă oamenii şi animalele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici