Infractorii psihopaţi obţin mai uşor eliberarea condiţionată

Eliberarea condiţionată este mai uşor de obţinut pentru deţinuţii psihopaţi, deoarece aceştia ştiu să se prefacă mai bine şi să creeze o impresie favorabilă personalului închisorii şi comisiei de evaluare, potrivit unui studiu canadian, citat de BBC.

190 afișări
Imaginea articolului Infractorii psihopaţi obţin mai uşor eliberarea condiţionată

Infractorii psihopaţi obţin mai uşor eliberarea condiţionată

Infractorii psihopaţi au mai multe şanse să fie eliberaţi condiţionat din închisoare faţă de alţi deţinuţi, cu toate că ei au mai multe probabilităţi să recidiveze.

Studiul, efectuat de cercetători de la Universitatea Dalhousie şi publicat în Legal and Criminological Psychology, a fost realizat în rândul a 300 de deţinuţi, care petrecuseră cel puţin doi ani într-o închisoare canadiană, între anii 1995 şi 1997. Dintre aceştia, 90 au fost clasaţi drept psihopaţi.

Infractorii psihopaţi erau responsabili pentru mult mai multe infracţiuni (atât violente, cât şi non-violente) decât deţinuţii non-psihopaţi. Însă, după cum au arătat cercetătorii canadieni, infractorii psihopaţi aveau de 2,5 ori mai multe probabilităţi să obţină eliberarea condiţionată faţă de deţinuţii care nu fuseseră diagnosticaţi astfel.

Mai mult, persoanele psihopate comiteau o nouă infracţiune şi erau închişi din nou, la, în medie, un an după eliberare. În cazul infractorilor non-psihopaţi, media de recidivă era de doi ani. Cum există probabilităţi mai mari de recidivă la infractorii psihopaţi, aceştia ar trebui să obţină mai greu eliberarea condiţionată, a indicat Stephen Porter, care a condus studiul.

Psihopatia se caracterizează prin farmec superficial, mitomanie şi lipsa remuşcărilor şi, în principal, nu poate fi vindecată, după cum spune doctorul Porter.

În Canada, comisiile de evaluare care acordă eliberarea condiţionată au în componenţă experţi în sănătate mintală, psihologi, criminologi etc.

Dar infractorii psihopaţi au o atât de bună capacitate de a disimula şi a convinge, inclusiv cu lacrimi de crocodil, încât pot trece uşor de comisii, păcălindu-i atât pe psihologi, cât şi pe non-profesionişti, în ciuda faptului că au fost deja diagnosticaţi, se mai arată în studiul citat.

Potrivit lui Stephen Porter, modul de instruire a membrilor comisiei de evaluare şi modalităţile de a evalua deţinuţii ar trebui să se schimbe, punându-se mai mult accent pe informaţiile din fişa deţinutului decât pe interviu. De asemenea, experţii trebuie să conştientizeze faptul că psihopaţii nu se pot schimba fundamental, pentru că nu este posibilă crearea, în mod miraculos, a unei conştiinţe la un adult care nu a avut una până în momentul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici