Japonia a trimis pe ISS provizii, echipamente şi un robot care vorbeşte - FOTO

O rachetă japoneză H-2B a decolat duminică dimineaţă (ora Japoniei) cu misiunea de a transporta la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) echipamente, provizii şi un mic robot care vorbeşte, potrivit imaginilor difuzate de Agenţia spaţială japoneză (JAXA).

256 afișări
Imaginea articolului Japonia a trimis pe ISS provizii, echipamente şi un robot care vorbeşte - FOTO

Japonia a trimis pe ISS provizii, echipamente şi un robot care vorbeşte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lansarea a avut loc la ora locală 04.48 (sâmbătă, 19.48 GMT) de la baza Tanegashima şi totul s-a derulat conform programului, a anunţat JAXA.

Cel de-al patrulea exemplar din gama de rachete lansatoare H-2B transportă un modul de tip cargo de folosinţă unică, denumit HTV4 sau Kounotori ("barză"), care poate să cuprindă la bordul său 5,4 tone de materiale şi provizii pentru rezidenţii de pe ISS.

"Modulul HTV4 s-a separat de rachetă la momentul prevăzut şi îşi continuă zborul spre ISS. Informaţiile despre parcursul său vor fi anunţate pe măsură ce vor apărea", a precizat un specialist de la JAXA în timpul difuzării imaginilor de la lansare.

Vehiculul HTV4 urmează să se conecteze la ISS pe 9 august şi să fie descărcat în zilele următoare. Apoi, se va desprinde de ISS pe 5 septembrie, luând cu el deşeurile nepericuloase şi tot ce a devenit inutil la bordul staţiei, şi îşi va încheia epopeea spaţială arzând în întregime la reintrarea sa în atmosferă.

H-2B a efectuat duminică cel de-al patrulea zbor al unui vehicul japonez de reaprovizionare a ISS, după cele reuşite deja în septembrie 2009, ianuarie 2011 şi iulie 2012.

De această dată, vehiculul HTV a luat la bordul său şi un volubil şi agil robot android japonez, Kirobo, construit de expertul în robotică Tomotaka Takahashi în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Tokyo, de la JAXA, de la compania Toyota şi de la grupul de publicitate Dentsu.

Micuţul Kirobo, care are o înălţime de 34 de centimetri, are misiunea de a întreţine conversaţia de o manieră naturală, în japoneză, cu astronautul nipon Koichi Wakata care va ajunge la bordul ISS în noiembrie.

Japonia deţine la bordul ISS un laborator, Kibo, dedicat experimentelor ştiinţifice.

Robotul Kirobo, care ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini, a trecut numeroase teste pentru a fi capabil să vorbească şi să se mişte în condiţii de microgravitaţie.

Kirobo este inspirat de Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze), imaginat după Al Doilea Răboi Mondial de desenatorul şi ilustratorul Osamu Tezuka.

Geamănul său, botezat Mirata, va rămâne pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii vor bănui producerea unor anomalii care ar afecta funcţionarea lui Kirobo.

Obiectivul acestui proiect constă în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate să ofere sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate.

HTV4 transportă şi o cameră de înaltă definiţie (format 4K) a televiziunii publice japoneze NHK pentru a filma în decembrie imagini cu cometa ISON. Descoperită în decembrie 2012, ea va trece în acea perioadă cel mai aproape de Soare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici