Marte ar putea fi populată de bacterii subterane

Bacteria extremofilă, cunoscută ca Deinococcus radiodurans, s-ar putea adapta la condiţile actuale de pe Planeta Roşie.

691 afișări
Imaginea articolului Marte ar putea fi populată de bacterii subterane

NASA

Poate că Marte este o planetă stearpă biologic, moartă din punct de vedere geologic, cu o suprafaţă prăfuită, cu furtuni dese de nisip, cu temperaturi extrem de scăzute, cu o gravitaţie mai scăzută decât cea a Terrei şi cu radiaţii letale. 

Dar în subsolul marţian s-ar putea afla o faună de microbi ce sunt în viaţă de sute de milioane de ani, datorită abilităţii lor de a sta într-o stare de animaţie suspendată, similară cu hibernarea, transmite Zenger

Îngropate adânc în solul marţian, sunt protejate de radiaţiile cosmice şi solare. Specia de bacterie extremofilă care este găsită şi pe Terra, cunoscută ca Deinococcus radiodurans, are puteri uimitoare - poate prospera în medii îngheţate, aride, toxice şi chiar acide. 

Testele de labortor au simulat radiaţiile ionizante pentru a observa cât timp pot supravieţui bacteriile şi ciupercile îngheţate şi uscate. Experimentul a demonstrat că bacteria extremofilă poate supravieţui câteva ore la suprafaţă în timp ce era scăldată în raze ultraviolete, iar durata sa de viaţă s-a prelungit dramatic când a fost mutată la umbră.

Performanţa sa uluitoare se datorează structurii genomice, proteinele şi celulele fiind legate şi perfect aliniate pentru a se regenera după expunerea la radiaţii intense. 

Acum 2 miliarde de ani, Marte avea H2O în stare lichidă, având canale cu torenţi mai furioşi şi mai mari decât cei ai Nilului. Profesorul Michael Daly de la Uniformed Services University of the Health Sciences a declarat că aceste bacterii îngropate în subsolul marţian nu au putut supravieţui decât în stare latentă de două miliarde de ani de la secarea apei la scară planetară. 

Pe craterul Jezero pe care se află roverul Perseverance de la NASA ar putea găsi semne de viaţă, căci acesta a fost în urmă cu 3,5 miliarde de ani un lac ce ar fi putut adăposti microbi. Când primele mostre vor fi returnate pe Terra în anul 2030, savanţii ar putea găsi bacterii adormite.

Există teama că astronauţii şi turiştii spaţiali ar putea contamina din neatenţie Planeta Roşie cu propriile bacterii terestre după 2030, când NASA şi SpaceX au programate primele misiuni spaţiale cu echipaj uman. Contaminarea terestră a planetei Marte ar putea fi permanentă, sau pe perioade de câteva milenii, a declarat profesorul Brian Hoffman de la Universitatea Northwestern. 

 

 

      

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici