MISTERUL ansamblului megalitic STONEHENGE. Britanicii au descoperit ce ascundeau pietrele preistorice - FOTO

O scanare 3D revoluţionară a ansamblului de pietre preistorice a arătat că celebrul complex Stonehenge, din Wiltshire, Anglia, a fost construit pentru ca imaginile sculptate să fie luminate asemenea unei expoziţii, fiind demonstrată astfel importanţa solstiţiului de iarnă pentru civilizaţia preistorică.

9222 afișări
Imaginea articolului MISTERUL ansamblului megalitic STONEHENGE. Britanicii au descoperit ce ascundeau pietrele preistorice - FOTO

Misterul monumentului Stonehenge. Britanicii au descoperit ce ascundeau pietrele de origine preistorică (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cea mai nouă tehnologie cu laser 3D a evidenţiat atât noi dovezi ale importanţei solstiţiului de iarnă pentru creatorii pietrelor, cât şi 71 de imagini noi care au devenit invizibile pentru ochiul liber din cauza alterării pietrei de-a lungul timpului, scrie Daily Mail.

Această descoperire sugerează că meşterii lucrători în piatră au folosit cele mai bune materiale acolo unde razele soarelui urmau să atingă pietrele, asigurându-se astfel că vor străluci în timpul apusului soarelui de solstiţiu de iarnă, sau la răsăritul din ziua cea mai lungă.

Scanarea cu laser a descoperit şi alte sculpturi preistorice, inclusiv 71 de imagini cu capete de securi din Epoca Bronzului, cioplite în cinci din pietrele uriaşe, numărul total de astfel de sculpturi descoperite la Stonehenge ajungând la 115.

Pentru a găsi aceste imagini sculptate, invizibile pentru ochiul liber, cercetătorii de la English Heritage au analizat 850 de gigabiţi de informaţie. Scannerele 3D au fost folosite la înregistrarea micro-topografică a miliarde de puncte de pe suprafaţa monumentului Stonehenge, alcătuit din 83 de pietre. Analiza detaliată a informaţiilor a fost posibilă prin eliminarea a 1-3 milimetri din suprafaţa alterată (de culoare închisă) a pietrei, fiind obţinute astfel forme de mărimi diferite.

Tehnicile variate folosite şi munca îndelungată confirmă nu numai că monumentul a fost construit cu intenţia de a fi aliniat pe axa soarelui la solstiţiile de vară şi de iarnă, dar şi că priveliştea din nord-est avea o importanţă deosebită.

Cercetătorii sunt de părere că pietrele erau, evident, menite să fie accesate din direcţia nord-est, dinspre vechea alee procesională, înspre apusul de solstiţiu de iarnă. Acest lucru arată importanţa deosebită a fenomenului astronomic pentru oamenii preistorici, tradusă prin eforturile făcute pentru a crea un spectacol de efect pentru cei care veneau din nord-est.

Pietrele din cercul Stonehenge erau decorate doar pe suprafaţa care putea fi văzută din afara cercului, meşterii eliminând învelişul de culori maroniu sau gri pentru a expune materialul strălucitor, de culoare alb-gri, dededesubt. De asemenea, pietrele orientate spre nord-est sunt cele mai mari şi mai uniform lucrate, iar vârfurile sunt foarte bine finisate în comparaţie cu cele din altă parte a Stonehenge-ului.

"Această extraordinară nouă dovadă nu numai că susţine importanţa aliniamentului solstiţial al monumentului Stonehenge, dar reprezintă şi o mărturie fără echivoc a faptului că accesul oficial către pietre era intenţionat dinspre nord-est, din susul aleii în direcţia apusului de solstiţiu de iarnă", a spus Clive Ruggles, profesor emerit de arheo-astronomie la Universitatea din Leicester.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici