NASA a descoperit o galaxie învecinată cu două găuri negre masive în centru, ambele active - VIDEO

Cu ajutorul satelitului Swift al NASA şi al Observatorului Chandra X-ray, astronomii au descoperit două găuri negre supermasive în centrul unei galaxii relativ apropiate.

1901 afișări
Imaginea articolului NASA a descoperit o galaxie învecinată cu două găuri negre masive în centru, ambele active - VIDEO

NASA a descoperit o galaxie învecinată cu două găuri negre masive în centru, ambele active (Imagine: NASA)

Galaxia, cunoscută sub numele de Markarian 739 sau NGC 3758, se află la o distanţă de 425 de milioane de ani lumină, spre constelaţia Leului. Cele două nuclee din centrul galaxiei se află la o depărtare unul de celălalt de doar 11.000 de ani lumină, fiecare conţinând o gaură neagră.

"În centrul galaxiilor, inclusiv în centrul Căii Lactee, se află găuri negre supermasive, cu o masă de milioane de ori mai mare decât a soarelui", spune liderul echipei studiu de la NASA Goddard Space Flight Center, Michael Koss. "Unele găuri negre din centrul galaxiilor radiază de miliarde de ori mai multă energie decât soarele", explică Michael Koss.

Toate galaxiile au în centru nuclee active, însă galaxii cu două nuclee sunt foarte rare: Markarian 739 este doar a doua identificată pe o rază de jumătate de miliard de ani lumină.

Oamenii de ştiinţă cred că evenimente de genul coliziunilor între galaxii declanşează conectarea celor două nuclee. Pe măsură ce gazul spiralează spre interiorul găurilor negre, acesta devine extrem de fierbinte şi radiază cantităţi imense de energie.

"Dacă două galaxii se ciocnesc şi fiecare dintre ele conţine în centru o gaură neagră supermasivă, există probabil un moment în care ambele găuri negre se unesc în acelaşi fel ca şi cele două nuclee", explică Richard Mushotzky, profesor de astronomie la Universitatea College Park din Maryland şi membru al echipei de studiu.

Timp de decenii, astronomii ştiau că nucleul estic al galaxiei Markarian 739 conţine o gaură neagră care acumulează materie şi generează o energie enormă. Observatorul Chandra a arătat că şi nucleul din vest are, de asemenea, o gaură neagră. Acesta este cel mai clar caz al unei galaxii relativ apropiate cu nucleu dublu.

Distanţa care separă cele două nuclee care conţin găuri negre este de aproximativ o treime din distanţa care separă sistemul nostru solar de centrul Căii Lactee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici