Naveta Discovery a aterizat în California - GALERIE FOTO

Naveta spaţială Discovery a aterizat cu bine la baza aeriană Edwards din California, vineri - după ce NASA a amânat aterizarea acesteia din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile -, la capătul unei misiuni de 14 zile pentru construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

335 afișări
Imaginea articolului Naveta Discovery a aterizat în California - GALERIE FOTO

Naveta Discovery a aterizat în California (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

NASA a redirecţionat naveta spre baza aeriană Edwards din California, după ce a aşteptat - fără succes - timp de două zile ca cerul de deasupra Centrului spaţial Kennedy din Florida, baza spaţială programată iniţial pentru aterizare, să se însenineze.

Naveta spaţială Discovery a aterizat vineri, la ora locală 8.53 p.m. (00.53 GMT, sâmbătă). Naveta a fost lansată spre ISS pe 28 august, pentru cea de-a 128-a misiune spaţială a NASA.

NASA preferă ca navetele spaţiale să nu aterizeze în California sau la baza White Sands din New-Mexico, deoarece trebuie să le readucă în Florida pe spatele unui avion Boeing 747, iar costurile acestei operaţiuni depăşesc două milioane de dolari.

Echipajul de pe Discovery a efectuat cu succes, joi, o manevră pentru evitarea coliziunii cu un deşeu orbital.

Acest deşeu avea o lungime de aproximativ 10 centimetri, potrivit fotografiilor realizate de astronauţi, iar traiectoria lui era foarte aproape de a se intersecta cu cea a navetei, timp de 11 survolări consecutive ale orbitei terestre.

Este posibil ca obiectul, rămas neidentificat, să fi fost pierdut în timpul celei de-a treia şi ultime ieşiri pe orbită a doi astronauţi, pe 5 septembrie, însă acesta nu provenea din scutul de protecţie termică al navetei, au afirmat experţii NASA.

Responsabilii acestei misiuni spaţiale au terminat de evaluat, miercuri, starea scutului termic al navetei Discovery, prin analizarea atentă a imaginilor luate de echipaj în timpul ultimei ieşiri pe orbită.

Această procedură este realizată cu ajutorul unei camere video de înaltă definiţie şi al unui dispozitiv cu laser, ataşate la extremitatea unui braţ metalic robotizat, controlat din interiorul navetei, care permite detectarea eventualelor fisuri din scutul termic, provocate de impactul cu micrometeroriţi sau deşeuri orbitale.

Echipajul de pe Discovery a avut la dispoziţie întreaga zi de miercuri pentru această procedură de securitate, pentru a se asigura că naveta nu este avariată înainte de intrarea în atmosfera terestră.

În 2003, naveta Columbia a fost lovită în timpul decolării de o bucată de spumă izolatoare, desprinsă din zona rezervorului principal de alimentare.

Naveta Columbia s-a dezintegrat în timpul manevrei de aterizare, după ce a reintrat în atmosferă, provocând moartea tuturor celor şapte astronauţi aflaţi la bordul său.

Experţii NASA au concluzionat că scutul termic va rezista, în timpul reintrării navetei în atmosfera terestră, imenselor forţe de frecare cu aerul, care apar la viteze mari şi fac să crească temperatura până la 1.500 de grade Celsius în anumite zone ale navetei.

Discovery l-a adus pe Terra pe astronautul american Tim Kopra, care a efectuat un sejur de 57 de zile ca inginer de zbor la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), acesta fiind înlocuit de Nicole Stott. Ea va fi unul dintre cei şase membri permanenţi ai echipajului ISS, până în luna noiembrie.

Discovery a adus pe Pământ 2,3 tone de echipamente învechite, deşeuri, dar şi rezultatele experimentelor ştiinţifice desfăşurate în spaţiu.

După misiunea Discovery, NASA mai are la dispoziţie doar şase zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, NASA are în vedere utilizarea navetelor ruseşti, la un cost de 50 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut, dar şi a navetelor spaţiale comerciale deţinute de firme din SUA.

Următoarea navetă va fi lansată către ISS din Florida, în noiembrie, şi va avea şapte astronauţi la bord.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici