Naveta Discovery va fi lansată spre ISS pe 25 august

Naveta spaţială Discovery, având la bord un echipaj format din şapte astronauţi, va fi lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe 25 august, inginerii NASA studiind deja posibilităţile de a preveni desprinderile de spumă izolatoare din timpul decolării.

30 afișări
Imaginea articolului Naveta Discovery va fi lansată spre ISS pe 25 august

Naveta spaţială Discovery va fi lansată spre ISS pe 25 august (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inginerii de la Centrul spaţial Kennedy din Florida vor să întărească stratul de spumă izolatoare în mai multe locuri de pe rezervoarele externe ale navetei.

Fragmente de spumă din aceste zone s-au desprins în timpul decolărilor precedente ale navetelor Endeavour şi Atlantis, a explicat John Shannon, director al programului navetelor spaţiale al NASA, în timpul unei conferinţe de presă.

"În afară de acest lucru, vehiculul este în stare bună", a spus el, adăugând că o evaluare a misiunii Discovery va avea loc pe 18 august.

Decolarea spre ISS este prevăzută pentru 25 august, la ora locală 01.36 (05.36 GMT). Discovery va transporta şapte astronauţi, printre care se numără şi o femeie, Nicole Stott, care îl va înlocui pentru trei luni pe colegul său Tim Kopra, aflat la bordul ISS din iulie.

Naveta va transporta, totodată, mai multe tone de materiale, hrană şi piese pentru Staţia Spaţială.

Printre altele, Discovery va transporta un congelator pentru conservarea rezultatelor cercetărilor efectuate la bordul ISS, dar şi o bandă de alergare.

Având, din mai, şase astronauţi la bord, în loc de trei, a devenit dificilă programarea unei şedinţe de exerciţii fizice pe singura bandă de alergare care există pe ISS. Banda de alergare a fost botezată Stephen Colbert, după numele unui cronicar şi actor de comedie popular în SUA, în urma unui sondaj realizat de NASA.

După o misiune de 13 zile, Discovery va aduce pe Pământ mai multe echipamente defecte de pe ISS.

După misiunea Discovery, NASA va mai avea la dispoziţie doar şase zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.

În octombrie 2010 vor expira contractele celor circa 1.200 de angajaţi care lucrează pentru misiunile celor trei navete spaţiale americane.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici