Numărul infarctelor, redus considerabil printr-o injecţie specială făcută de medicii de pe ambulanţe

Medicii de pe ambulanţe pot să reducă considerabil numărul de infarcte şi decese ale pacienţilor, înainte de sosirea acestora la spital, cu ajutorul unei injecţii ce conţine un cocktail de glucoză, insulină şi potasiu - GIP -, potrivit unui studiu prezentat, marţi, în Statele Unite.

485 afișări
Imaginea articolului Numărul infarctelor, redus considerabil printr-o injecţie specială făcută de medicii de pe ambulanţe

Numărul infarctelor, redus considerabil printr-o injecţie specială făcută de medicii de pe ambulanţe (Imagine: Mediafax Foto)

"Această injecţie, dacă este făcută imediat, la domiciliul persoanei sau în ambulanţă, în drum spre spital, şi chiar înainte ca diagnosticul să fie complet stabilit, contribuie la reducerea numărului de atacuri cardiace şi scade la jumătate riscul de infarct sau de deces", în comparaţie cu pacienţii trataţi cu un placebo, a precizat medicul Harry Selker, directorul Institutului de cercetări clinice de la Centrul medical Tufts din Boston, coordonatorul acestui studiu.

Medicul american a prezentat concluziile acestui studiu la cea de-a 61-a conferinţă anuală organizată de American College of Cardiology, începând de la sfârşitul săptămânii trecute, în oraşul Chicago.

Studiul a fost publicat în versiunea online a revistei Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Sindromul coronarian acut reprezintă prima cauză de deces în Statele Unite, iar acest cocktail este un tratament ieftin - costă doar 50 de dolari - şi pare promiţător pentru reducerea acestei rate de mortalitate", a subliniat medicul american.

Studiul este primul care a testat eficienţa unei injecţii cu cocktailul GIP încă de la primele semne de producere a unui infarct, fără a aştepta câteva ore până când diagnosticul este stabilit la spital, aşa cum s-a procedat în timpul unor cercetări precedente.

Pentru acest studiu clinic, cercetătorii americani au instruit personalul medical de la 33 de servicii de urgenţă din 13 oraşe americane, pentru a administra cocktailul GIP, imediat ce au observat că pacientul este pe punctul de a avea o criză cardiacă sau tocmai a fost victima unei astfel de crize.

Pentru acest lucru, ei efectuează, printre altele, câte o electrocardiogramă, care le permite să detecteze infarctele sau iminenţa acestora.

Studiul a fost realizat pe 911 pacienţi. Jumătate dintre ei, selecţionaţi la întâmplare, au primit câte o injecţie cu cocktailul GIP, iar cealaltă jumătate, o injecţie cu placebo.

Rezultatele au arătat că o injecţie cu GIP realizată foarte devreme reduce amploarea "daunelor" suferite de ţesuturile muşchiului cardiac, fără a împiedica însă producerea infarctului.

Astfel, doar 2%, în medie, din aceste ţesuturi au fost distruse în cazul persoanelor tratate cu o injecţie cu GIP, comparativ cu 10% în grupul ţintă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici