O capsulă Soyuz, având la bord trei astronauţi, a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă rusească Soyuz a decolat către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), miercuri, de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului, având la bord trei astronauţi.

357 afișări
Imaginea articolului O capsulă Soyuz, având la bord trei astronauţi, a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională

O capsulă Soyuz, având la bord trei astronauţi, a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Capsula Soyuz TMA-07M - al cărei echipaj este format din rusul Roman Romanenko, americanul Thomas Marshburn şi canadianul Chris Hadfield - a decolat la ora 12.12 GMT.

Capsula a fost plasată pe orbită după aproximativ zece minute. Conectarea ei la ISS este prevăzută a avea loc joi, la ora 14.12 GMT.

Cei trei astronauţi, care au fiecare la activ alte misiuni în spaţiu, se vor alătura astfel celor trei astronauţi prezenţi la bordul ISS - ruşii Oleg Noviţki şi Evgheni Tarelkin şi americanul Kevin Ford - ajunşi pe ISS pe data de 25 octombrie.

Pe durata misiunii lor, ei vor realiza aproximativ 50 de experimente ştiinţifice, concepute pentru a elabora un sistem de previziune a seismelor şi a altor catastrofe naturale.

Astronauţii care au plecat miercuri vor reveni pe Terra în mai 2013, iar ceilalţi trei astronauţi aflaţi deja la bordul ISS se vor întoarce în martie, potrivit site-ului NASA.

Din 2009, şase astronauţi se află în permanenţă la bordul ISS, a cărei capacitate era limitată în trecut la doar trei persoane.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

Intrarea în serviciu a unui vehicul spaţial american capabil să transporte astronauţi la bordul ISS este prevăzută a avea loc cel mai devreme în 2015.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici