O injecţie cu un anticorp uman reduce cu 60% concentraţia de colesterol rău

O injecţie lunară cu un agent experimental produs de compania americană de biotehnologie Amgen reduce cu 60% concentraţia de colesterol la pacienţii trataţi deja cu statine, potrivit rezultatelor unui studiu clinic preliminar - de faza 1.

1102 afișări
Imaginea articolului O injecţie cu un anticorp uman reduce cu 60% concentraţia de colesterol rău

O injecţie cu un anticorp uman reduce cu 60% concentraţia de colesterol rău (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Studiul clinic a fost realizat pe 61 de pacienţi care au primit o injecţie cu AMG 145 la fiecare patru săptămâni, într-o perioadă în care primeau doze concentrate de statine, un anticolesterol din care face parte şi medicamentul Lipitor.

În cazul pacienţilor care au primit astfel de injecţii la fiecare două săptămâni, în combinaţie cu doze slabe sau moderate de statine, scăderea colesterolului rău - lipoproteine cu densitate mică/ low density lipoprotein (LDL) - a fost de 75% după şase săptămâni de tratament, au afirmat reprezentanţii companiei Amgen.

Aceste rezultate au fost prezentate, duminică, la cea de-a 61-a conferinţă anuală organizată de American College of Cardiology, care a debutat weekendul trecut în oraşul american Chicago şi s-a desfăşurat până marţi.

AMG 145 este un anticorp uman care neutralizează o proteină denumită PCSK9 care reduce capacitatea ficatului de a elimina din sânge colesterolul rău.

Deşi statinele sunt eficiente, un număr mare de pacienţi nu reuşesc să obţină o scădere satisfăcătoare a concentraţiei lor de LDL, în timp ce alţi pacienţi nu pot să tolereze acest medicament.

"Pe baza acestor rezultate, Amgen a iniţiat un studiu clinic de faza 2 care va permite o înţelegere extinsă a beneficiilor şi riscurilor prezentate de neutralizarea proteinei PCSK9 la o varitate mai mare de bolnavi, ale căror concentraţii de colesterol nu pot fi controlate cu ajutorul terapiilor existente", adică prin utilizarea statinelor, a explicat într-un comunicat medicul Sean Harper, coordonatorul studiului şi directorul departamentului de dezvoltare în cadrul companiei Amgen.

"Aşteptăm primele rezultate ale acestui studiu clinic în a doua jumătate a acestui an", a adăugat Sean Harper.

Amgen concurează cu compania Regeneron Pharmaceuticals pentru a dezvolta şi a lansa pe piaţă un agent care să blocheze acţiunea proteinei PCSK9.

Agentul experimental concurent al firmei Regeneron, denumit REGN 727, a fost şi el testat cu succes pe pacienţi cu concentraţii ridicate de LDL care primeau tratament cu statine.

În câteva studii preliminare ambii agenţi concurenţi au redus concentraţia de LDL cu până la 75% fără efecte secundare notabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici