O nouă explozie solară uriaşă, surprinsă de un satelit NASA

O nouă explozie solară uriaşă, mult mai puternică decât cea înregistrată de dispozitivele NASA în luna noiembrie, a fost surprinsă, pe 6 decembrie, de satelitul Solar Dynamics Observatory (SDO), lansat de agenţia spaţială americană în luna februarie, informează popsci.com.

196 afișări
Imaginea articolului O nouă explozie solară uriaşă, surprinsă de un satelit NASA

O nouă explozie solară uriaşă, surprinsă de un satelit NASA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua erupţie s-a produs în emisfera sudică a Soarelui, iar filamentul de materie solară expulzat în spaţiu se întinde pe o suprafaţă de peste 700.000 de kilometri, echivalând dublul distanţei dintre Terra şi Lună. Totodată, această ejecţie de plasmă solară a fost cu 96.000 de kilometri mai lungă decât cea înregistrată în timpul precedentei explozii solare, ce s-a produs în luna noiembrie.

Potrivit ediţiei electronice a revistei Popular Science (popsci.com), fluxul de plasmă solară nu se îndreaptă către Terra, iar din acest motiv specialiştii afirmă că nu există riscul ca explozia solară de luni să afecteze sateliţii de pe orbita terestră sau dispozitivele electrice şi electronice de la suprafaţa Terrei.

Această informaţie a fost confirmată şi de site-ul spaceweather.com.

Cu toate acestea, vântul solar care transportă particulele expulzate de Soare, a trecut, în noaptea de marţi spre miercuri, deasupra regiunilor polare al Terrei, "atingând uşor" câmpul magnetic terestru şi generând spectaculoase aurore boreale deasupra Suediei, în apropiere de Cercul polar.

Potrivit site-ului spaceweather.com, un nou "val" de vânturi solare se îndreaptă către Terra şi va ajunge în apropierea planetei noastre pe 10 decembrie. Pasionaţii de astronomie de la latitudini mari vor avea posibilitatea de a admira noi aurore boreale în weekend.

Pentru a proteja reţelele de distribuţie a energiei electrice de la sol, NASA a conceput proiectul spaţial Solar Shield, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat. Solar Shield va folosi datele transmise de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) şi de sistemul de sateliţi STEREO pentru a lansa un semnal de avertizare cu ajutorul căruia specialiştii de la sol vor avea posibilitatea de a opri de la distanţă, cu ajutorul computerelor, generatoarele electrice de pe linia reţelelor de înaltă tensiune, prevenind astfel avarierea acestora în urma furtunilor solare.

În urma exploziilor solare de mare intensitate, unda de şoc poate afecta sateliţii, reţelele de distribuţie a electricităţii şi liniile de comunicaţii de pe tot globul.

Potrivit presei internaţionale, unii specialişti cred că Pământul va fi lovit de niveluri fără precedent de energie magnetică, din cauza exploziilor solare, în jurul anului 2013.

În timpul unei erupţii solare, o cantitate uriaşă de energie care se află în cromosfera şi coroana Soarelui este eliberată instantaneu. Materia este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă. Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii polului nord, particulele creează aurorele polare. De asemenea, ele perturbă propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii.

Frecvenţa şi intensitatea fenomenelor variază cu o perioadă de circa 11 ani, în acest timp numărul petelor solare înregistrând un minimum şi un maximum. Activitatea solară este influenţată şi de magnetism şi de rotaţia Soarelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici