O specie de ciocănitoare preistorică descoperită recent a primit numele lui Nelson Mandela

Biologii au descoperit în Africa de Sud fosila unei specii necunoscute de ciocănitoare preistorică, pe care au botezat-o Australopicus nelsonmandelai, în onoarea lui Nelson Mandela, fostul preşedinte sud-african, care va împlini miercuri 94 de ani.

437 afișări
Imaginea articolului O specie de ciocănitoare preistorică descoperită recent a primit numele lui Nelson Mandela

O specie de ciocănitoare preistorică descoperită recent a primit numele lui Nelson Mandela (Imagine: Shutterstock)

Australopicus nelsonmandelai nu este o ciocănitoare banală, ea este cea mai veche descoperită vreodată pe continentul african şi aparţine unei specii necunoscute, potrivit cercetătorilor de la Institutul Senckenberg din Frankfurt (Germania) şi Institutul de genomică funcţională din Lyon (Franţa).

"Am numit noua specie «Nelson Mandela» ca să fie un cadou ştiinţific pentru cea de-a 94-a sa aniversare", a explicat Albrecht Manegold, ornitolog la Institutul Senckenberg.

Rămăşiţe de Australopicus nelsonmandelai au fost descoperite în situl Langebaanweg, care găzduieşte fosile vechi de peste 5 milioane de ani şi a oferit deja cercetătorilor schelete de păsări aparţinând unui număr de peste 60 de specii.

Potrivit specialiştilor, care au publicat informaţii despre descoperirea lor în revista Journal of Vertebrate Paleontology, noua specie de ciocănitoare datează din pliocen (care a început în urmă cu 5,3 milioane de ani şi s-a încheiat în urmă cu 2,5 milioane de ani) şi se înrudeşte cu speciile care trăiesc în prezent în Eurasia şi America, dar nu şi cu cele care trăiesc în Africa. Este vorba de o specie de ciocănitori africane de origine eurasiană care a fost izolată pe continentul african în urma unor modificări ale mediului înconjurător, spun ornitologii.

Potrivit acestora, prezenţa lui Australopicus nelsonmandelai în situl Langebaanweg sugerează că aici existau păduri la începutul pliocenului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici