Oamenii au la dispoziţie "o fereastră" de şase ore pentru a şterge amintirile înspăimântătoare

Oamenii au la dispoziţie "o fereastră" de şase ore în care amintirile înspăimântătoare pot fi şterse din subconştientul lor, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature, informează BBC News Online.

26 afișări
Imaginea articolului Oamenii au la dispoziţie "o fereastră" de şase ore pentru a şterge amintirile înspăimântătoare

Oamenii au la dispoziţie "o fereastră" de şase ore pentru a şterge amintirile înspăimântătoare (Imagine: Mediafax Foto)

Retrăirea unei amintiri înfricoşătoare deschide calea către ceea ce experţii consideră "o fereastră de reconsolidare" - o perioadă limitată de timp în timpul căreia o amintire neplăcută poate fi transformată într-o amintire bună.

O echipă de cercetători de la Universitatea din New York a reuşit să neutralizeze amintirile care provoacă frica acţionând în cadrul "ferestrei" de şase ore. Ei speră ca studiul lor să fie de folos persoanelor care suferă de diverse afecţiuni precum sindromul stresului posttraumatic.

În cadrul studiului, voluntarii au fost conectaţi la o serie de electrozi şi au fost supuşi unor şocuri electrice de intensitate mică de fiecare dată când le-a fost arătată imaginea unor pătrate colorate diferit, pentru a-i face să se teamă de această imagine, ceea ce s-a şi întâmplat.

În etapa următoare, cercetătorii au făcut un contraexperiment, pentru a stopa frica. Ei le-au arătat voluntarilor aceeaşi imagine, însă de această dată fără să mai aplice şocurile electrice.

În acest fel, oamenii de ştiinţă au aflat că această strategie a avut succes, însă numai dacă voluntarii au fost obligaţi să îşi amintească mai întâi experienţa înfricoşătoare din etapa precedentă, fiind nevoiţi să şi-o reamintească în primele şase ore de la începerea acestui "tratament".

Totodată, cercetătorii au remarcat că această metodă a oprit frica voluntarilor doar în cazul imaginilor specifice, a pătratelor colorate, de natură să declanşeze amintirea înfricoşătoare, sugerând astfel că procesul de ştergere a amintirilor neplăcute are ţinte extrem de precise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici