Omul de Neanderthal a trăit mai mult şi mai la nord decât credeau savanţii

Omul de Neanderthal a trăit mai aproape de Cercul polar şi a rezistat în timp mai multe milenii decât credeau oamenii de ştiinţă, potrivit datărilor efectuate de o echipă internaţională de specialişti pe vestigiile descoperite în situl arheologic de la Byzovaia, din nordul Rusiei.

508 afișări
Imaginea articolului Omul de Neanderthal a trăit mai mult şi mai la nord decât credeau savanţii

Omul de Neanderthal a trăit mai mult şi mai la nord decât credeau savanţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această descoperire ar putea să pună sub semnul întrebării teoriile actuale, deja contestate, care sugerează faptul că oamenii de Neanderthal au dispărut din cauza inferiorităţii tehnologice a societăţilor în care trăiau şi a incapacităţii lor de a se adapta la climatul extrem, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică americană Science.

Vestigii neanderthaliene descoperite în Rusia, în apropiere de Cercul polar, datează din urmă cu circa 31.000 de ani, cu peste 6.000 de ani după data presupusei dispariţii a acestui "verişor" al omului modern.

"Această descoperire pune sub semnul întrebării ipoteza cel mai frecvent avansată, potrivit căreia Homo sapiens i-ar fi înlocuit complet pe neanderthalieni, în toată Europa, în urmă cu circa 37.000 de ani", au explicat autorii studiului.

Cercetătorii francezi, norvegieni şi ruşi au descoperit peste 300 de unelte din piatră şi schelete de animale - mamuţi, urşi negri şi rinoceri lânoşi - care prezentau urme de tranşare, cu ocazia mai multor săpături efectuate în situl Byzovaia din nordul munţilor Ural, pe malul drept al râului Petchora.

În afară de datarea cu izotopii de carbon, specialiştii au recurs la tehnica numită luminiscenţă stimulată optic, ce permite aflarea datei la care sedimentele au fost expuse la lumină pentru ultima oară.

Byzovaia a fost, poate, ultimul refugiu nordic al omului de Neanderthal înainte de extincţie.

Până la această descoperire, toate vestigiile neanderthaliene identificate se aflau cu cel puţin 1.000 de kilometri mai la sud.

Obiectele din situl Byzovaia, ocupat permanent timp de 3.000 de ani, aparţin culturii musteriene, care îi caracterizează pe neanderthalieni.

Această cultură s-a dezvoltat în paleoliticul mijlociu (în perioada 300.000 de ani - 37.000 de ani) în Eurasia şi se caracterizează prin folosirea de către membrii ei a unei game foarte diversificate de unelte din piatră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici